Pretenem promoure el coneixement i l’experimentació científica dels nostres alumnes.
Hem preparat uns petits experiments perquè els nens i nenes puguin gaudir i aprendre amb la ciència, seguint el mètode científic:
- Observació.
- Formulació d’hipòtesis.
- Experimentació.
- Elaboració d’una teoria.
L’ embolcall dels productes que hem manipulat, també ens han servit per a formular hipòtesis davant la lectoescriptura a partir de les seves lletres.
Aquí teniu un petit recull amb els experiments realitzats.
Feu una ullada amb els vostres fills i filles per a que us expliquin els experiments!
DILLUNS: En química, una barreja és una substància format per dos o més components no combinats químicament .
Què diuen els infants en veure el material dels experiments preparats?:
“-Dilluns, dimarts dimecres, dijous i divendres farem experiments.
-Experiments és fer màgia.
-Avui farem experiments amb ampolles de líquids, d’aigua, trina, cervesa, sabó, vi,...
-El líquid mulla.
-El liquido se derrite, bueno se desliza, se va por todos los sitios.
-L’oli de nens no és aigua, és molt suau, calent, no es mou tan ràpid com l’aigua.
-El xampú va molt lent quan es mou.
-Hi ha líquids que es mouen molt ràpid i altres que van molt lents.
-Hem barrejat tots els líquids que hem portat de casa.
-ara les safates estan plenes.
-Hi ha purpurina (sòlids) que no és barregen.
-Hi ha líquids que s’han barrejat però d’altres no i floten un sobre l’altre.”
De casa han portat recipients plens de líquids, manipular-los i barrejar-los ha sigut tota una experiència…
El fenomen de la flotabilitat s’explica per la diferència de densitats entre l’objecte i el líquid en el qual aquest està submergit.
DIMARTS: SURA O S’ENFONÇA?
Què observem?
En aquesta activitat és interessant veure els diferents factors que afecten a la flotabilitat dels objectes, i treure’ns del cap el tòpic de que les coses que s’esfonsen són les que pesen més.
Els conceptes científics
- Densitat: Propietat dels cossos sòlids, líquids i gassosos que defineix la quantitat de matèria que hi ha per unitat de volum. Podem obtenir la densitat cos sòlid, líquid o gasós dividint la massa entre el volum.
DIMECRES: FEM BALLAR LA XOCOLATA.
per fer-ho necessites:
- Un vas de vidre
- Una ampolla de gasosa
- Una rajola de xocolata negra
- Prepara trossos petits i mitjans de xocolata
- Omple el vas amb la gasosa
- Afegeix els trossos de xocolata de mica en mica al vas amb gasosa
- Observa el moviment dels trossos de xocolata
El ball de la xocolata es pot explicar de la manera següent:
El diòxid de carboni queda atrapat sobre la superfície de la xocolata i arriba un moment en què és arrossegada cap amunt pel gas. Quan la xocolata arriba a la superfície, el diòxid de carboni es difon en l’aire. Cal recordar que els gasos es dissolen millor a l’aire que a l’aigua de manera que el diòxid de carboni abandona la superfície de la xocolata. Sense les bombolles de gas, el tros de xocolata esdevé més dens i torna cap avall. De camí cap al fons, es va recobrint de diòxid de carboni adsorbit i el procés es va repetint en una espècie de dansa.
i els nostres alumnes l’han explicat així:
“- sube i baixa la xocolata porque la gaseosea té gas.
-El gas és allò que pica
-i té bombolles
-Que s’enganxen a la xocolata i la fan pujar i baixar.
-Quan arriben a dalt, les bombolles peten amb l’aire”
Dissolucions amb llet, colorants alimentaris i sabó
En un bols hem posat llet de vaca (sencera) i colorant de diversos colors. la tensió superficial de la llet impedeix que es barregi amb el colorant, en canvi en un altre bol en què només hi havia aigua en posar-li una gota de colorant s’ha tenyit tota.
Després hem posat una gota de sabó i immediatament s’han barrejat tots els colors perquè el sabó trenca aquesta tensió superficial.
Tot plegat semblava màgia, però ja els he dit que no ho era, que era ciècia!
i no trobeu que la ciència és més interessant que la màgia?
![]() |
20151121LLET |
Un volcà. Primer de tot hem olorat, tocat i tastat els ingredients necessaris per fer el nostre experiment: vinagre, bicarbonat i colorant alimentari.
Anem per pedres al patí per a fer un volcà. Un pot de iogurt fa de recipient per posar el vinagre amb el colorant alimentari, posem el bicarbonat i hem aconseguit una erupció!!
gràcies a una reacció química!
![]() |
20151120VOLCA |