UNA NOVA MIRADA A L’ENTORN

Com poden veure els infants una acció tan quotidiana pels adults com pot ser una fotografia? Mai ens hem parat a reflexionar sobre aquesta pregunta, i és que simplement la perspectiva dels infants és diferent a la dels adults, per tant, segurament la seva percepció del món també serà diferent a la nostra.

Normalment, acostumem a donar imatges o fotografies als alumnes per començar a treballar qualsevol tema o activitat a l’aula. Però realment crec que la proposta de realitzar fotografies els mateixos infants, fa que aquests facin aprenentatges de manera autònoma amb la companyia de l’adult. Aquestes fotografies fetes pels infants ens poden servir per després continuar treballant amb elles. Per exemple: fer fotografies de formes geomètriques que trobem a l’aula per després classificar-les i fer-ne un mural; fer trencaclosques a partir d’imatges; fer un experiment i recollir fotos del procés per després poder-lo memoritzar; fotografiar lletres del carrer per després construir paraules amb elles; fotografiar a companys/es per després fer retocs fent servir diferents tècniques, etc. També podem proposar de fer fotografies quan són amb la família i es puguin expressar a través d’elles.

Així doncs, hem de confiar en els infants i dóna’ls-hi l’oportunitat de fer  servir una càmera, una eina que pot ser molt útil en dia a dia de l’aula per capturar moments quotidians i després explicar perquè s’ha fet la foto o quina sensació ens dona. D’aquesta manera, totes les fotos es podrien anar penjant al bloc de classe per anar explicant tot el que anem fent.

En definitiva, crec que la facilitat d’ús de les càmeres digitals i dels dispositius mòbils permet que els alumnes puguin fer fotos, participant així d’una manera més vivencial i propera per a ells i a elles. Per la qual cosa, hem d’aprofitar aquest recurs per crear interès i fer recerca d’allò que realment els hi interessa. Se’ls hi obra un món per fotografiar, una nova mirada a l’entorn.

(imatge extreta de: https://www.laguiago.com/eventos/imaxinar-educacion-50-anos-frato-exposicion-pontevedra/)

PRESENTACIÓ

Benvinguts al meu blog!

Sóc la Noa, mestra d’educació infantil d’un col·legi concertat a Santa Coloma de Gramenet. La meva escola és d’una sola línia amb més de 50 anys d’experiència pedagògica.

Aquest curs sóc mestra de reforç a tota l’etapa d’infantil, on tenim 15 infants a P3, 15 a P4, i 26 a P5.

Espero poder compartir nous aprenentatges amb tots vosaltres. Arreveure!