Parteixo de la premissa d’aprofitar els interessos dels infants per a generar aprenentatges significatius. Cal aprofundir, doncs, en l’ús dels recursos digitals que ens ofereix la tecnologia actualment. Poder disposar de càmeres digitals i tauletes a les aules per tal que els alumnes siguin els propis reporters és una eina molt motivadora.
A les aules, podem observar i confirmar la sensibilitat dels infants envers els espais mitjançant fotos fetes pels propis alumnes. És sorprenent veure les instantànies que capten: ens permeten percebre la seva visió dels objectes, els punts de vista totalment imprevistos, la importància que li donen al color, l’enorme interès per un raig de llum que entra per una finestra…
Un infant amb una càmera a la mà és un creador de moments irrepetibles. Són capaços de captar moments que els adults moltes vegades no percebem: una ombra de color enmig de la classe a causa del reflex de la llum del Sol quan aquest incideix sobre un paper de cel·lofana posat en una de les finestres. Petits moments màgics i innocents que capten una realitat feta a la seva mida.
A partir de les fotos fetes pels alumnes podem treballar les diferents àrees curriculars: la descoberta d’un mateix, per treballar les parts del cos, per aprofundir en el treball de les emocions, per explicar com se senten quan fan fotos, per verbalitzar què li passava en aquell moment que la càmera ha captat una cara trista, contenta, preocupada…
A l’àrea de descoberta de l’entorn les fotos ens poden servir per observar els diferents canvis que es produeixen en alguns ésser vius (cucs de seda) , els canvis en el nostre entorn més proper (canvis en els arbres) i estudiar-los fent als alumnes partícips del seu propi aprenentatge. Aprofitar les seves fotos per treballar les matemàtiques, fem sèries, fem un trencaclosques, fem un joc de memòria o un dòmino per treballar a la PDi?
Pel que fa al llenguatge verbal ens serviran per infinitat d’activitats, començant per verbalitzar allò que han captat, perquè han volgut fer aquella foto, o també per inventar-nos un conte amb les imatges captades; o per treballar vocabulari d’un tema concret que interessi al grup classe.
Disposar a l’aula d’un racó amb la càmera és motivador tant pels alumnes com pels mestres ja que pots plantejar-te un tipus d’activitats no tant dirigides i més basades en els interessos dels propis infants.
Com va dir un gran fotògraf: “L’important és veure allò que resulta invisible per a la resta”. Robert Frank.

FOTOGRAFIA EXTRETA DE GOOGLE IMATGES. LLICÈNCIA CREATIVE COMMONS