És un dels fruits secs més saludables, gràcies a a l’equilibrada composició dels seus greixos, que redueixen el colesterol i són bones per al cor. A més, aporta valuosos nutrients.
La nou té un prestigi ben merescut que no deixa de créixer. Molta gent interessada a cuidar la seva salut a través dels aliments saben que cinc nous diàries són bones per a una bona salut cardiovascular.
Els seus greixos
Es tracta d’un dels fruits secs amb més greix -el 62% del seu pes- però amb unes proporcions d’àcids grassos que la fan molt saludable. Mentre que en altres fruits secs la proporció d’omega-6 és molt superior a la d’omega-3 (40 a 1 en l’ametlla, per exemple), cosa que pot afavorir les inflamacions si la desproporció no es corregeix a través d’altres aliments , a la nou la proporció és de 5 a 1, molt més equilibrada. Només el 9% és greix saturat, el 14% és el beneficiós monoinsaturat i el 77% és poliinsaturat, de la qual, el 13% és de la família omega-3. Aquesta propietat d’àcids grassos es el que fa que les nous tinguin un efecte protector davant les malalties cardiovasculars.
Una assegurança per al cor
Amb només 25 g de nous es satisfà el 91% de les necessitats diàries d’àcids grassos omega-3. Aquests milloren la relació entre colesterol bo (HDL) i el dolent (LDL), prevenen els ritmes cardíacs erràtics i, per tant, la formació de coàguls sanguinis en les artèries, que és la primera causa d’infart.
Els seus beneficis són tan potents que als Estats Units la Food and Drug Administration, organisme encarregat de regular l’alimentació i els medicaments al país, recomana el consum de 40 g diaris de nous com a part d’una dieta baixa en greixos saturats encaminada a reduir la incidència de les malalties cardiovasculars.
Per a qui estàn indicades les nous?
• Les nous convenen a tots però es recomanen especialment a persones amb afeccions cardiovasculars o risc de patir-ne (amb colesterol alt o hipertensió). En cas de patir diabetis de tipus 2, aquesta esta relacionada amb l’alimentació i es en la qual els efectes positius sobre els nivells de colesterol són més accentuats.
• Pel seu efecte antiinflamatori les nous ajuden en cas d’asma, artritits o malalties de la pell com psoriasi.
• Per als vegetarians que prescindeixen del peix, constitueixen una valuosa font alternativa d’omega-3.
• Les substàncies antioxidants de la nou retarden o redueixen la severitat de les malalties neurodegeneratives, com el Parkinson o l’Alzheimer.
• El seu àcid el·làgic afavoreix l’eliminació de substàncies cancerígenes i ajuda a bloquejar els camins metabòlics que condueixen al desenvolupament de cèl·lules tumorals.
• Sembla que unes quantes nous a l’amanida són suficients per prevenir l’aparició de càlculs biliars.
• Produeixen un efecte saciant i és recomanable incloure-les en règims d’aprimament que redueixin el greix total com a evitar els aliments rics en greixos saturats: cal recordar que el greix de la nou no engreixa en si mateixa, el que importa és el conjunt de la dieta.
En la dieta mediterrania la podem trobar en nombrosos plats, com a aliment estrella per acompanyar amanides, i plats molt diversos (senceres, trossejades o picades), es fan servir també per elaborar salses, i la rebosteria els reserva un lloc d’honor per a la preparació de coques, pastissos, gelats i altres postres.
Combinen bé amb la xocolata i la mel però també amb l’arròs, els formatges blaus, les pomes o la pasta.
La millor època per adquirir nous fresques és a principis del mes de novembre, quan es recull la collita.
.