La malaltia celíaca

LA MALALTIA CELÍACA O INTOLERÀNCIA AL GLUTEN

Aquesta malaltia és un trastorn de l’intestí prim causat per una resposta immunològica complexa al gluten.
El gluten és una proteïna de reserva que es troba en el blat i altres cereals com el sègol, l’ordi i la civada. La malaltia celíaca origina una sèrie de símptomes de debilitat, però les persones afectades poden recuperar-se totalment si segueixen una dieta apropiada sense gluten.

La malaltia celíaca no és una al·lèrgia. La resposta al·lèrgica es dona quan el sistema immunològic de l’organisme produeix anticossos contra una substància normalment inofensiva, present en el menjar o l’entorn, com si es tractés d’un patogen. En el cas de la malaltia celíaca, el gluten present en els aliments malmet el revestiment de l’intestí prim, que a la vegada impedeix que l’organisme digereixi i absorbeixi apropiadament els aliments. El resultat és una malnutrició crònica, amb una deficiència de calories i nutrients essencials, com proteïnes, vitamines i minerals.

pa i blat

Símptomes
Els símptomes clàssics d’aquest trastorn estan relacionats amb la mala absorció dels aliments que provoca diarrea, inflamació abdominal i malnutrició, provoca pèrdua de pes en persones adultes, inhibició del creixement en nens, anèmia i problemes ossis, entre altres manifestacions. Recentment, s’ha suggerit que els efectes de la intolerància al gluten van més enllà de les conseqüències sobre el revestiment intestinal i es creu que aquest trastorn pot estar relacionat amb afeccions tant diverses com les malalties hepàtiques, la dermatitis, la diabetis tipus 1 i la infertilitat.

Prevalença i diagnòstic
Donat que els símptomes són diversos i no específics, com ensopiment, irritabilitat i molèsties intestinals, és possible que en moltes persones la intolerància al gluten no hagi estat diagnosticada. En ocasions, es diagnostica en etapes avançades de la vida. Abans s’acostumava a creure que aquest trastorn afectava a 1 de cada 1.500 persones; en canvi, estudis recents revelen que les anàlisis de sang d’una de cada cent persones presenten indicis relacionats amb aquesta afecció. Si bé per a confirmar el diagnòstic és necessari realitzar una endoscòpia i biòpsies de l’intestí, és lògic conjecturar que és possible que molts europeus pateixin aquesta malaltia sense saber-ho.

Una dieta sense gluten
Quan les persones amb malaltia celíaca segueixen una dieta sense gluten, el revestiment intestinal es repara progressivament i torna a funcionar amb normalitat. A moltes persones els canvia la vida a mesura que l’organisme es recupera i els símptomes desapareixen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *