Dissolucions amortidores
1.Introducció teòrica: El pH, és un indicador de la concentració de protons [H]+ que hi ha en una dissolució aquosa. En una dissolució àcida, la concentració de protons és major que la concentració de [OH]– . En una solució bàsica, passa el contrari, els protons estan en menys quantitat que el grup OH.
L’escala del PH va del 1 al 14. Com més petit és el PH, més àcida és la solució, per tant, més protons hi ha en la dissolució. Si s’acosta més al 14, la solució serà bàsica. El PH neutre és el que dona 7, és a dir, la concentració de [H]+ i de [OH]– estan igualades.
A causa de les variacions del PH dins dels organismes, existeixen unes solucions anomenades tampó o buffer. Aquestes solucions eviten canvis sobtats, exagerats, del PH. Aquestes dissolucions les formen un àcid feble i la seva base conjugada, que actuen com a donants o receptors de protons.
Un exemple de dissolució tampó és el tampó bicarbonat. Aquest es pot formar quan es combinen diòxid de carboni i aigua, formant-se àcid carbònic que fàcilment es dissocia en ió bicarbonat i un protó. La barreja de l’àcid carbònic i la seva base conjugada l’ió bicarbonat formen el tampó o buffer.
2.Material: Tires de PH, tubs d’assaig, espàtula, aigua destil·lada, vinagre, bicarbonat sòdic, hidròxid de sodi ( NaOH)
3.Procediment i resultats:
Agafem 4 tubs d’assaig. Posarem 4 ml d’aigua destil·lada en un, 4 ml de vinagre en un altre, 4 ml de dissolució de bicarbonat sòdic i 4 ml de NaOH en l’últim. Mesurem el pH amb paper indicador dels 4 líquids i segons el color del paper indicador apuntem el valor de pH de cadascun:
|
TUB |
PH |
|
1. Aigua destil·lada |
6 |
|
2. Vinagre |
2 |
|
3. Solució de bicarbonat sòdic |
8 |
|
4. NaOH |
10 |
Seguidament, als tubs d’assaig 1 i 3, és a dir, a l’aigua destil·lada i a la solució de bicarbonat sòdic, li afegim 4 gotes de vinagre, i tornem a comprovar el pH dels líquids, amb els resultats següents:
|
Tub |
PH |
|
1. Aigua destil·lada |
5 |
|
3. Solució de bicarbonat sòdic |
7 |
Per últim, tornem a afegir 4 gotes de vinagre als tubs d’assaig, i tornem a mesurar el pH dels líquids que contenen els tubs:
|
Tub |
PH |
|
1. Aigua destil·lada |
3-4 |
|
3. Solució de bicarbonat sòdic |
7 |
4.Conclusions i valoració personal: En la primera mesura del pH, l’aigua destil·lada ens donava un valor de 6 (valor erroni, ja que hauria de donar 7, és a dir, neutre total. Aquest error pot ser degut a que algun material estigués brut o malmès. A l’afegir-hi unes gotes de vinagre, aquest pH ha disminuït fins a 5, i al tirar-n’hi encara més, aquest ha disminuït fins a 3-4. Això és degut a que el vinagre és un àcid, i al barrejar-ho amb l’aigua, s’han incorporat protons a la dissolució, i s’ha acidificat.
Amb el bicarbonat ha reaccionat de manera diferent. Com que el bicarbonat pot actuar com a solució tampó, enlloc de disminuir el pH, com en el cas de l’aigua, aquest s’ha quedat neutre. Els protons provinents de la dissociació del vinagre s’han combinat amb el bicarbonat donant lloc a la formació de àcid carbònic i posteriorment diòxid de carboni (que es desprèn en forma de gas). D’aquesta forma es disminueix l’acumulació de protons a la dissolució i per tant l’acidificació. Cada cop que li afegíem vinagre, es produïa aquesta reacció.
Aquest experiment ens ha semblat molt interessant ja que hem pogut experimentar com actuen les dissolucions tampó en un canvi sobtat de pH, cosa que normalment no es pot veure, ja que aquestes reaccions es produeixen dins del nostre cos.
Informe elaborat pels alumnes de 1Batxillerat A: Paola Bueso, Krasi Dimitrova, Meriem Roca, Marc Giral





