La reducció del licor de Fehling

DETECCIÓ DE GLÚCIDS REDUCTORS MITJANÇANT EL REACTIU DE FEHLING

1.Introducció teòrica. Observacions. 

El reactiu Fehling és una dissolució que s’utilitza per a detectar la presència de glucosa. Consisteix en dues dissolucions aquoses:

                  Fehling A (sulfat de coure CuSO4)

                  Fehling B (Hidròxid potàssic KOH) i tartrat sòdic. 

Quan afegim licor de Fehling a un compost reductor (que cedeix electrons), el color de la dissolució amb glúcid reductor canvia. El seu color blau propi del reactiu de Fehling A es transforma en un color ataronjat vermellós. El canvi de color es produeix quan el coure del Fehling A es redueix donant lloc a la formació de òxid cuprós de color vermellós. Si el compost no és reductor, no reacciona amb el Fehling i no s’hi percep cap canvi de color. 

2.Material: Tub d’assaig, vas de precipitats, pinces, pipeta, pera de goma, comptagotes, encenedor d’alcohol, Fehling A i B, glucosa, sacarosa, midó, aigua destil·lada. 

3.Procediment. 

                 Preparem en tres tubs d’assaig tres mostres de dissolució aquosa de glucosa, sacarosa i midó. I preparem un quart tub (grup control) amb aigua destil·lada.

                 Seguidament, hi afegim 1 mL de fehling A, i 1 mL de fehling B a cada tub utilitzant la pipeta amb la pera de goma.

                 Després, escalfem els tubs mitjançant la pinça de fusta i l’encenedor d’alcohol, i s’agiten fins que s’hi aprecia algun canvi de color a la substància. Si el resultat és negatiu no hi haurà cap canvi.

                 Finalment observem els resultats. 

4.Resultats:  Després d’escalfar els diferent tubs, observem que el tub d’aigua manté el color blau. Al tub on hi ha la dissolució de glucosa, canvia a un color ataronjat. El tub que conté sacarosa, no pateix cap canvi. I per últim el tub d’assaig que conté el midó, no es redueix el Fehling, però s’observa un petit canvi de color. 

5.Conclusió: El Fehling, com ja hem explicat abans és una dissolució per a detectar la presencia de glúcids. Observats els resultat podem afirmar que l’aigua no conté glucosa. Pel que fa al tub ple de glucosa, podem observar que aquesta té poder reductor ja que cedeix electrons per a que així es pugui produir el canvi de color del Fehling. Per altra banda la sacarosa no és reductora. En el tub de midó hem pogut veure un petit canvi de color. Aquest canvi pot ser degut a que, per l’elevada temperatura o restes d’alguna substància àcida al tub d’assaig, el midó es pot haver hidrolitzat donant glucoses que donen un Fehling positiu.   

1.- Aigua destil·lada, glucosa i midó amb Fehling

fehling42

 

2.- Tub amb midó i Fehling

fehling23

3.- Tub amb glucosa i Fehling reaccionant

fehglin35

Informe elaborat pels alumnes: Ariadna Sanchez, Victor Castellanos, Joan Martell, Maria Carreras.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.