Nosaltres som la forma que té l’Univers de conèixer-se a ell mateix
L’Univers i el Sistema Solar
Amb motiu de l’Any internacional de l’Astronomia 2009 es va actualitzar la pàgina de la XTEC dedicada a aquest àmbit del saber.
En aquesta aplicació (en anglès) es mostra el moviment d’un planeta al voltant del Sol. Si es tria la distància i la velocitat, es dibuixa l’òrbita corresponent del planeta.
En aquest enllaç tens un banc d’imatges de Geologia dedicat a la Planetologia.
El programa Stellarium mostra d’una manera realista el cel en tres dimensions tal i com el podem observar a ull nu, amb binoculars o amb un telescopi, entre altres coses.
L’Agència Espacial Europea (ESA) i la Nord-Americana (NASA) tenen totes dues pàgines dedicades als més joves que valen la pena ser explorades: ESA kids, i The Space Place.
El Sistema Solar és un Quadern Virtual actualitzat molt útil per a les classes d’ESO: pots saber què saps d’aquest tema, on anar a cercar informació i aprendre un munt de coses noves. Tota una unitat didàctica feta Quadern Virtual. Una gentilesa de Fina Vert Ros.
El Sol
Pots trobar dades i imatges sobre el Sol, l’estel del nostre sistema planetari, en aquesta pàgina. A continuació, una sèrie d’imatges que mostren el moviment de rotació del Sol durant sis dies.
Els moviments de la Terra
En aquesta animació pots veure el moviment de translació de la Terra al voltant del Sol.
Els eclipsis
En aquesta animació tens un model de com ocorre un eclipsi solar.
Història de l’Univers i de la Terra
Mireu aquesta línia del temps interactiva sobre la història de l’Univers i del nostre planeta.
El documental de Carl Sagan, Cosmos: Una voz en la fuga cósmica: responeu les qüestions plantejades i el qüestionari del Moodle. El calendari còsmic de Carl Sagan en aquest enllaç, i aquí la versió actualitzada de Cosmos amb Neil deGrasse Tyson.
Feu també un cop d’ull a aquest altre documental: La formación de la Tierra de National Geographic.
Un resum de la història geològica de la Península ibèrica en aquest vídeo.
Web de l’Institut Català de Paleontologia (ICP) Miquel Crusafont.
La “vida” de les estrelles
Aquest vídeo mostra l’explosió de supernova per col·lapse gravitatori d’una estrella massiva. En l’exemple s’utilitza la supernova que va explotar l’any 1045 i va originar la famosa nebulosa del Cranc (trobat a Naukas).