Què és la biotecnologia? Quines aplicacions té? Des de quan l’ésser humà utilitza organismes vius per obtenir productes d’interès humà? En el camp de la biomedicina, quins tipus de teràpies ens ha aportat la biotecnologia? Mireu aquest vídeo del portal Xplore Health.
Organismes modificats genèticament
El capítol Transgènics a la carta del programa Quèquicom tracta el tema del conreu d’espècies modificades genèticament. Mireu-lo i responeu les següents preguntes. Després entreu al Moodle a contestar el qüestionari corresponent.
Trasplantaments i donacions de cèl·lules, teixits i òrgans
La pàgina d’informació al ciutadà de l’Organització Nacional de Trasplantaments conté informació sobre la política d’igualtat en l’assignació d’òrgans i l’altruisme que ha de presidir les donacions, els passos que cal seguir per fer-se donant, etc.
Pel·lícula: GATTACA
La pel·lícula de ciència-ficció GATTACA ens permet parlar de determinisme genètic i privacitat de la informació genètica (vegeu activitat al portal d’Aplicació de recursos al currículum). Podeu treballar notícies sobre aspectes relacionats i generar un debat a l’aula. Per exemple: Regne Unit dóna llum verda al primer bebè amb tres pares genètics (El País, 2015).
Vídeo: Com crear un bebè amb tres pares (i per què).
Vídeo: La fecundació in vitro.
Vídeo: Dintre d’un laboratori de reproducció assistida.
La revolució de la biotecnologia
La biotecnologia ens permet conèixer, i fins i tot modificar, les característiques més íntimes dels éssers vius, les que constitueixen el seu genoma. Però convé preguntar-se fins a quin punt és correcte deixar que els científics alterin i creïn organismes. Quins límits s’han d’imposar a la selecció i implantació d’embrions? Quin és l’impacte de la biotecnologia als països en vies de desenvolupament? En quina mesura tenim dret a saber o no saber quina és la nostra predisposició genètica a patir malalties? Qui hauria d’assumir els costos que suposa l’obtenció d’aquesta informació genètica? Tota la informació de l’activitat en aquest enllaç.