Geodinàmica interna

Les capes de la geosfera

Elaboreu una maqueta de les capes a escala sobre una esfera de suro. Feu una plantilla com aquesta i apegueu-la sobre un quart d’esfera de porexpan.

Les capes de la geosfera

Trencaclosques de les plaques tectòniques

Fiqueu nom a les plaques litosfèriques d’aquesta imatge, retalleu-les i apegueu-les sobre una superfície de porexpan. Retalleu cada peça i tindreu un trencaclosques de les plaques tectòniques.

Simulació dels corrents de convecció

Farem dues experiències per simular els corrents de convecció del mantell, en les que l’aigua farà el paper del magma de la mesosfera.

  • En una d’elles farem surar dues de les nostres plaques de porexpan sobre aigua en ebullició dins un vas de precipitats, amb una petita ampolla de vidre dins amb aigua acolorida que ens permetrà visualitzar el moviment de l’aigua quan s’escalfa.
  • En l’altra, els corrents passaran a través de dos forats en una làmina de plàstic rígid, que comunica dos gots, un amb aigua calenta i acolorida, i amb restes de fer punta a un llàpis (tot per veure millor el moviment de l’aigua) i altre got amb aigua gelada i salada (perquè sigui més densa).

Processos geològics a les vores de plaques

Tectònica de plaques a Webgeology.


Mostra un mapa més gran dels Andes


Mostra un mapa més gran de l’Himàlaia


Mostra un mapa més gran d’Islàndia


Mostra un mapa més gran del Japó


Mostra un mapa més gran del Rift Valley


Mostra un mapa més gran de les Illes Hawaii

Observeu aquestes imatges i relacioneu-les amb la següent informació:

  • Arc d’illes.
  • Zona de subducció.
  • Punt calent.
  • Orogen de col·lisió.
  • Dorsal oceànica.
  • Zona de distensió (rifting).

Haureu de dir quina d’aquestes descripcions s’ajusta a cada imatge. Heu de descriure el procés tectònic esdevingut (convergència, divergència, contacte transformant…) i les estructures o manifestacions associades al mateix (volcans, sismes, falles transformants, valls de rift…).

Per parelles, feu una presentació digital en què assenyaleu aquesta informació a cada punt del planeta.

A continuació, busqueu informació sobre alguns esdeveniments tectònics que han succeït en cada àrea (terratrèmols, tsunamis, erupcions volcàniques, separació de plaques…) i exposeu aquesta informació, sobre la vostra presentació digital i en no més de 10 minuts, a la resta de la classe. Acompanyeu-la d’altres imatges semblants que hageu capturat vosaltres (podeu fer servir Google Earth).

Terratrèmols i tsunamis

Mesurem l’energia alliberada pels sismes a travès de l’escala de Richter. En aquest enllaç podeu veure un vídeo que explica la formació d’un tsunami.

Full de treball 1: Els sismes

Amplificació de les ones: ressonància

Un dels factors que pot agreujar el risc sísmic és l’amplificació de les ones sísmiques, produïda pel fenomen de ressonància. La ressonància es produeix quan un objecte (en el cas dels terratrèmols, els materials geològics o dels edificis) vibra amb una freqüència que coincideix amb el període de vibració natural dels materials de què està format. Aquí podeu veure un curt vídeo explicatiu sobre aquest fenomen físic.

Risc volcànic

Podeu simular una erupció volcànica, triant la viscositat del magma i la quantitat de gasos, en l’aplicació Volcano Explorer.

Sobre riscos volcànics i sísmics, podeu consultar la pàgina del Instituto Geográfico nacional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *