Immunologia

Cèl·lules immunitàries

En aquesta animació es mostra com ocorre el procés de fagocitosi en detall.

Fagocitosi real en aquest vídeo.

Funcionament del sistema immunitari

Vídeo: Érase una vez… La vida: Los centinelas del cuerpo

Vídeo: La Hiperactina: Así funciona tu SISTEMA INMUNITARIO: ¿Cómo actúan las DEFENSAS?

Processament i presentació dels antígens.

Podeu consultar esquemes d’immunologia adaptats al currículum de Batxillerat seleccionats per l’equip de coordinació de les proves d’accés a la universitat de Biologia aquí i aquí.

Consulteu la guia Els misteris del sistema immunitari. Com protegeix el nostre cos, compilada per la Japanese Society for Immunology i editada per la Fundació Dr. Antoni Esteve, la Societat Catalana d’Immunologia i la European Federation of Immunological Societies a la pàgina web de l’Associació Catalana de Dèficits immunitaris Primaris (ACADIP).

VIH

En aquest vídeo es veu la transmissió d’un virus de la sida d’una cèl·lula a altra. Llegiu l’explicació en aquest article.

I aquí la forma en què actua el virus de la sida, VIH.

Una “vacuna” terapèutica controla el VIH sense prendre antivirals. La combinació amb un fàrmac que fa aflorar el virus latent aconsegueix que un grup de malalts controli la infecció, encara que no l’elimina. Llegiu la notícia a El País i feu també una ullada, per evitar confusions, al document Consideracions sobre vacunes de l’equip de coordinació de les Proves d’Accés a la Universitat de Biologia.

Càncer

Enllaç: Teràpia de limfòcits T amb receptors d’antígens quimèrics (CAR-T)

Trasplantaments i donacions de cèl·lules, teixits i òrgans

La pàgina d’informació al ciutadà de l’Organització Nacional de Trasplantaments conté informació sobre la política d’igualtat en l’assignació d’òrgans i l’altruisme que ha de presidir les donacions, els passos que cal seguir per fer-se donant, etc.

Grups sanguinis

El joc The Blood Typing Game, en anglès, ens permet treballar la compatibilitat entre els distints grups sanguinis.

Es tracta de tres pacients que han tingut un accident i necessiten una transfusió. Primer cal punxar amb la xeringa al braç del pacient, i ficar la seua sang en els tubs A, B i Rh de l’equip per conèixer el grup sanguini (blood typing kit). Una vegada deduït quin és aquest, cal saber quins són els grups que pot rebre el pacient, i ficar les bosses adequades en el degotador perquè rebi la sang. Sort!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *