Els éssers vius i la biodiversitat

La cèl·lula

En aquest enllaç trobareu informació sobre els orgànuls cel·lulars i les seues funcions.

Podeu veure imatges reals (al microscopi) de parts de la cèl·lula en aquest enllaç.

Biodiversitat

Al web del Parc natural de Sierra de Baza, a Andalusia, hi ha interessants fitxes de fauna ibèrica i de plantes pròpies del sud de la Mediterrània.

Moneres

En aquest vídeo podeu observar bacteris que es reprodueixen per bipartició.

Protoctists

Paramecium

Stentor

Chilodonella

Euglena

Chaos diffluens

Vorticella

Closterium

Plantes

Des de les Universitats de València i de les Illes Balears, ens arriba l’Herbari Virtual del Mediterrani Occidental en línia que ens acosta tota la saviesa al voltant d’espècies vegetals. Estan agrupades per famílies, per nom científic, per nom popular català i per nom popular castellà. Igualment d’interessant i ben organitzat és l’herbari virtual de la pàgina www.floraCatalana.net.

Vídeo: La vida privada de les plantes. El creixement

En la sèrie per a televisió de la BBC “La vida privada de les plantes”, David Attenborough descriu vívidament els més intrigants aspectes del comportament de les plantes, des de l’abrasador desert del Sàhara fins a la congelada superfície de l’Antàrtida. Espectaculars i dramàtiques seqüències filmades amb càmera ràpida i tècniques informàtiques, desvelen un món natural ple de bellesa, de ferocitat i d’activitat.

Després de veure el capítol El creixement, responeu les qüestions plantejades i feu el qüestionari corresponent al Moodle.

Animals

Si us agraden les aus, consulteu la pàgina de la Sociedad Española de Ornitología, SEO.

Descarregueu aquí les instruccions per a fer el treball sobre els animals.

Laboratori

Observació de cèl·lules animals i vegetals. Fareu preparacions de cèl·lules animals (mucosa bucal) i vegetals (epiteli de ceba), per observar al microscopi algunes de les seues diferències.

Estudi de la fotosíntesi. Fareu un estudi comparatiu de la fotosíntesi en espècies fotosintètiques aquàtiques. Podem comparar entre distintes espècies, o en distintes condicions (llum/foscor, per exemple).

Estudi de la flor i el pol·len. Analitzareu l’anatomia de flors de distintes espècies d’angiospermes, aprendreu a fer un diagrama i una fórmula floral, i mirareu al microscopi òptic el seu pol·len.

La relació en les plantes. Fareu un petit experiment en què ficareu a prova la capacitat d’una planta de crèixer cap a la llum.

Quan acabeu cada pràctica, ja sabeu que heu de fer el qüestionari al Moodle!