Genètica molecular
Feu un cop d’ull a aquest vídeo: de l’ADN a les proteïnes.
En aquest altre vídeo teniu una explicació més detallada de la transcripció.
Esquema d’un marc obert de lectura (ORF, de l’anglès Open Reading Frame), amb un codó d’inici i un d’aturada.
La regulació de l’expressió gènica i el funcionament de l’operó explicats d’una manera divertida (més vídeos a www.amoebasisters.com).
L’operó lactosa és un exemple d’operó induïble.
En aquest enllaç trobareu una animació de l’operó triptòfan, un exemple d’operó reprimible.
Aquesta imatge il·lustra l’experiment de Meselson i Stahl sobre el model de replicació de l’ADN. Trobareu una bona explicació de l’experiment en aquest vídeo (més en Youreka Science).
La replicació de l’ADN en aquest vídeo.
Un altre vídeo sobre la replicació de l’ADN.
Vídeo amb animacions sobre els processos en els quals intervé l’ADN.
Biotecnologia
Què és la biotecnologia? Quines aplicacions té? Des de quan l’ésser humà utilitza organismes vius per obtenir productes d’interès humà? En el camp de la biomedicina, quins tipus de teràpies ens ha aportat la biotecnologia? Mireu aquest vídeo del portal Xplore Health.
Com es realitza una reacció en cadena de la polimerasa (PCR)? Consulteu també aquest enllaç i aquest altre.
Altres “explicacions” més divertides de la PCR aquí i aquí.
Vídeo: Seqüenciació del DNA pel mètode Sanger.
Organismes modificats genèticament
El capítol Transgènics a la carta del programa Quèquicom tracta el tema del conreu d’espècies modificades genèticament. Mireu-lo i responeu les següents preguntes. Després entreu al Moodle a contestar el qüestionari corresponent.
Transformació bacteriana en aquest enllaç.
CRISPR/Cas9
Aquests vídeos parlen del mètode d’edició genòmica CRISPR.
- Francis Mojica conta com va fer els primers descobriments
- La Hiperactina dona una explicació més detallada del seu funcionament
- Altre vídeo, en anglès
Pel·lícula: GATTACA
La pel·lícula de ciència-ficció GATTACA ens permet parlar de determinisme genètic i privacitat de la informació genètica (vegeu activitat al portal d’Aplicació de recursos al currículum). Podem treballar notícies sobre aspectes relacionats i generar un debat a l’aula. Per exemple: Regne Unit dóna llum verda al primer bebè amb tres pares genètics (El País, 2015).
Vídeo: Com crear un bebè amb tres pares (i per què).
Vídeo: La fecundació in vitro.
Vídeo: Gen-ètica? – No pot ser!
Pràctiques
Hacking the code. L’activitat és una proposta d’indagació en la que els alumnes descobreixen el codi genètic resseguint els experiments originals que van dur al seu descobriment. L’activitat, i les indicacions sobre com dur-la a terme, estan a aquest lloc web (en anglès).
Què és això de la bioinformàtica? Realitzeu diferents pràctiques d’anàlisi de seqüències i d’introducció a la biologia computacional. Coneixereu alguns navegadors de genomes i bases de dades (Clustal Omega, Ensembl, Genepaint, NCBI, Navigene, Saccharomyces Genome Database…) i treballareu amb alguns d’ells. Podeu trobar la fitxa de la sessió aquí. En finalitzar responeu el qüestionari corresponent al Moodle.
Mutacions i càncer. Què fa la biotecnologia per nosaltres? Podem curar amb cèl·lules? Què diuen de nosaltres els nostres gens? Podem identificar les cèl·lules responsables de la metàstasi? Busqueu respostes a aquestes i d’altres preguntes i jugueu a curar el càncer i a dissenyar un experiment contra aquesta malaltia. Podeu fer tot això a través d’aquesta activitat.
Joc de diàleg: La revolució de la biotecnologia. La biotecnologia ens permet conèixer, i fins i tot modificar, les característiques més íntimes dels éssers vius, les que constitueixen el seu genoma. Però convé preguntar-se fins a quin punt és correcte deixar que els científics alterin i creïn organismes. Quins límits s’han d’imposar a la selecció i implantació d’embrions? Quin és l’impacte de la biotecnologia als països en vies de desenvolupament? En quina mesura tenim dret a saber o no saber quina és la nostra predisposició genètica a patir malalties? Qui hauria d’assumir els costos que suposa l’obtenció d’aquesta informació genètica? Tota la informació de l’activitat en aquest enllaç.