La química de la vida
Consulteu aquesta animació sobre el pH i la seua escala.
Glúcids
Observeu la ciclització de la glucosa en aquesta animació.
En el següent vídeo s’explica (en anglès) la reacció de Fehling.
Activitats sobre els glúcids aquí.
Lípids
Activitats sobre els lípids aquí.
Proteïnes
Podeu ampliar la informació sobre el comportament amfòter dels aminoàcids, el punt isoelèctric (pI) i la separació d’aminoàcids per electroforesi en aquesta pàgina.
Trobareu informació sobre l’enllaç peptídic en aquesta pàgina.
Sobre l’estructura de les proteïnes podeu veure aquest vídeo.
Podeu fer una visita interactiva a la maquinària molecular de la cèl·lula en aquest enllaç de la pàgina RCSB Protein Data Bank.
Enzims
Aquestes animacions mostren el paper dels enzims com a catalitzadors, l’al·losterisme o l’energia d’activació dels enzims.
Animació en anglès, molt completa, sobre els diversos enzims i les seues funcions.
A continuació alguns enllaços sobre cinètica enzimàtica: aquí, aquí i aquí.
Àcids nucleics
Podeu trobar més infografies com aquesta relacionades amb la química i la bioquímica a compoundchem.com.
Observeu la formació dels enllaços fosfodièster entre nucleòtids.
Metabolisme
Presentació amb els principals esquemes del metabolisme.
Catabolisme
Podeu repassar la cadena de transport electrònic amb aquest vídeo.
Quants ATPs s’obtenen a partir d’una molècula de glucosa? Aquí podeu llegir unes consideracions de l’equip de coordinació de les PAU de Biologia sobre el balanç energètic de la respiració cel·lular a partir de la glucosa.
Anabolisme autòtrof: fotosíntesi
Laboratori
Normes de seguretat i comportament al laboratori. La pàgina Laboratori virtual pot ajudar-vos a recordar el material de laboratori, les normes de seguretat o els pictogrames de perillositat dels productes químics. Podeu repassar algunes normes en aquest vídeo.
Osmosi. Comproveu els efectes de l’osmosi a través d’una membrana semipermeable, per exemple, la d’un ou prèviament ficat en vinagre.
Identificació de glúcids. Utilitzeu el reactiu de Fehling per detectar oligosacàrids amb poder reductor i el lugol per identificar la presència de midó.
Identificació de lípids. A través del mètode de la taca translúcida, la solubilitat i el reactiu Sudan III, identifiqueu lípids entre altres substàncies. Fitxa de l’activitat.
Desnaturalització i reconeixement de proteïnes. La desnaturalització ocorre a causa de factors com ara les variacions de temperatura o de pH, entre d’altres. Per detectar la presència de proteïnes en una solució es sol utilitzar la reacció del biuret. Fitxa de la pràctica.
Models d’ADN. Feu una maqueta d’ADN. Un cop acabada redacteu una descripció del model d’ADN de Watson i Crick que acompanyi el vostre model que inclogui quins detalls en particular permet mostrar. Fitxa de l’activitat. ADN d’origami aquí.
Extracció d’ADN. Aïlleu el material genètic d’un teixit. Compareu un parell de protocols distints per veure quin funciona millor. El qüestionari de la pràctica el teniu aquí.
Acció enzimàtica. Estudieu les condicions en les que poden actuar dos enzims: la ptialina (o amilasa salival) i la catalasa. Trobareu la fitxa de la pràctica aquí.
Estudi de la fermentació alcohòlica. Comproveu com el llevat (Saccharomices cerevisiae) allibera gas en fermentar una dissolució de glucosa o sacarosa. Trobareu la fitxa de la pràctica aquí.
Estudi de la fotosíntesi. Feu un estudi comparatiu de la fotosíntesi en dues espècies fotosintètiques aquàtiques: Chara vulgaris i Potamogeton pectinatus.
Després de cada pràctica recordeu omplir l’informe de la pràctica i el qüestionari al Moodle.
Més recursos en Internet
- En aquest enllaç del Departament Bioquímica de la Facultat de Medicina de la Universidad Nacional Autónoma de México trobareu presentacions basades en les figures de l’obra Principios de Bioquímica de Lehninger (consulteu la bibliografia més avall).
- Pràctiques amb enzims.
- Més animacions de Biologia en aquests enllaços: https://phet.colorado.edu/en/simulations/browse/, http://biomodel.uah.es/lab/inicio.htm, https://po4h36.wixsite.com/laboratoriovirtual.
Bibliografia
Lehninger, A.L. Bioquímica
Nelson, D.L., Cox, M.M. Lehninger. Principios de Bioquímica
Peretó, J., Sendra, R., Pamblanco, M., Bañó, C. Fonaments de bioquímica
Stryer, L., Berg, J.M., Tymoczko, J.L. Bioquímica