Biologia cel·lular i cicles

La cèl·lula

Aquest és un interessant vídeo introductori sobre l’estructura de la cèl·lula. En aquest enllaç trobareu informació sobre els orgànuls cel·lulars i les seues funcions.

imagen1

La membrana cel·lular

Consulteu aquesta animació sobre la membrana citoplasmàtica. També podeu escoltar la lliçó en forma de rap.

Feu un cop d’ull a les següents animacions:

La divisió cel·lular

Observeu les següents animacions sobre la divisió cel·lular per mitosi i per meiosi, respectivament.

imagen1

A continuació podeu veure un vídeo de la mitosi vista pel microscopi òptic.

I aquí un altre de mitosi.

Aquí teniu un vídeo d’una animació de la meiosi.

Les cèl·lules mare

Mireu aquest capítol del QuèQuiCom.

Realitzeu les següents activitats:

Laboratori

Mesura de la mida real d’estructures observades al microscopi. A través de l’observació d’un paper mil·limetrat calculareu el diàmetre del camp visual del vostre microscopi amb els menors augments possibles, i aprendreu a calcular-lo per a la resta d’augments. Practicareu el dibuix del que observeu per estimar la mida de les estructures ampliades a partir d’aquesta referència. També prendreu fotografies del paper i de la mostra per poder fer els càlculs i les estimacions de forma més fiable i treballar el poder d’augment del microscopi (descarregueu aquí la fitxa de la pràctica).

Investigació de les membranes de les cèl·lules vegetals. Fareu un estudi de les membranes a partir de la remolatxa. Teniu aquí la fitxa de la pràctica.

Observació de cèl·lules en divisió. Busqueu nuclis cel·lulars en divisió i mireu d’identificar en quina fase de la mitosi estan. Fotografieu les fases que es vegen més clares. Podeu trobar el qüestionari de la pràctica aquí.

Observació dels cromosomes politènics en Drosophila. La larva de la mosca de la fruita o del vinagre (Drosophila melanogaster) presenta a les seues glàndules salivals uns cromosomes especials. Són els cromosomes politènics, i són molt grans, resultat de múltiples replicacions de l’ADN sense separar-se.

Després de cada pràctica recordeu omplir l’informe de la pràctica i el qüestionari en Moodle.