La relació en els humans

Els òrgans, aparells i sistemes implicats en la funció de relació són el sistema nerviós i el sistema endocrí, l’aparell locomotor (sistema esquelètic i sistema ossi) i els òrgans dels sentits.

Aparell locomotor

Ompliu les següents fitxes i responeu el qüestionari corresponent al Moodle de l’Institut.

esqueleto

Els òrgans dels sentits

Les papil·les gustatives de la llengua capten la informació que el nostre cervell tradueix en forma de sabors. Tradicionalment s’ha parlat de quatre sabors (dolç, salat, àcid i amarg) i de les regions de la llengua que els detecten. En realitat hi ha un cinquè sabor (els japonesos l’anomenen umami ). A més, aquestes zones assenyalades no són exclusives, sinó les de major sensibilitat per a cada gust. Podeu llegir més sobre el tema en aquest article.

Les drogues

Podeu trobar informació sobre algunes de les substàncies que afecten el funcionament del sistema nerviós en aquest enllaç i en aquest altre.

Laboratori

Observació d’un encèfal. Aquí teiu algunes de les fitxes que utilitzareu:

Si us ha agradat la fitxa de les il·lusions òptiques, feu un cop d’ull a l’obra d’Escher. Teniu un tast en aquesta pàgina de la Universitat de València.

Mantenir l’escalfor d’un cos. Segons la temperatura ambiental, sovint ens arrupim dins del llit o, en canvi, ens agrada estirar els braços i les cames tant com podem. Quina d’aquestes estratègies seguim quan fa fred? I quan fa calor? Per què creieu que ho fem? Igualment, segons la seua mida, un cos pot perdre més o menys calor. Sembla que això té a veure amb la relació entre superfície corporal i la unitat de volum. Quins cossos creieu que perden calor amb més facilitat, els dels adults o els dels infants? Descarregeu la fitxa de la pràctica (adaptat de Jaume Broto).

Després de cada pràctica recordeu respondre el qüestionari corresponent al Moodle.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *