Els òrgans, aparells i sistemes implicats en la funció de relació són el sistema nerviós i el sistema endocrí, l’aparell locomotor (sistema esquelètic i sistema ossi) i els òrgans dels sentits.
Aparell locomotor
Ompliu les següents fitxes i responeu el qüestionari corresponent al Moodle de l’Institut.
Els òrgans dels sentits
Les papil·les gustatives de la llengua capten la informació que el nostre cervell tradueix en forma de sabors. Tradicionalment s’ha parlat de quatre sabors (dolç, salat, àcid i amarg) i de les regions de la llengua que els detecten. En realitat hi ha un cinquè sabor (els japonesos l’anomenen umami ). A més, aquestes zones assenyalades no són exclusives, sinó les de major sensibilitat per a cada gust. Podeu llegir més sobre el tema en aquest article.
Les drogues
Podeu trobar informació sobre algunes de les substàncies que afecten el funcionament del sistema nerviós en aquest enllaç i en aquest altre.
Laboratori
Observació d’un encèfal. Aquí teiu algunes de les fitxes que utilitzareu:
- Fitxa de la pràctica
- Cervells de primats: Anatomia comparada.
- Dimorfisme sexual: És una broma, però és cert que els nostres cervells són diferents.
- La realitat no és com és, sinó com tu la veus: La percepció depèn del nostre SN.
- Recopilació de dites sobre el cervell: Un petit moment de reflexió per finalitzar.
Si us ha agradat la fitxa de les il·lusions òptiques, feu un cop d’ull a l’obra d’Escher. Teniu un tast en aquesta pàgina de la Universitat de València.
Mantenir l’escalfor d’un cos. Segons la temperatura ambiental, sovint ens arrupim dins del llit o, en canvi, ens agrada estirar els braços i les cames tant com podem. Quina d’aquestes estratègies seguim quan fa fred? I quan fa calor? Per què creieu que ho fem? Igualment, segons la seua mida, un cos pot perdre més o menys calor. Sembla que això té a veure amb la relació entre superfície corporal i la unitat de volum. Quins cossos creieu que perden calor amb més facilitat, els dels adults o els dels infants? Descarregeu la fitxa de la pràctica (adaptat de Jaume Broto).
Després de cada pràctica recordeu respondre el qüestionari corresponent al Moodle.