Els ecosistemes

L’ecosfera

La zona habitable és la regió en què la temperatura superficial d’un planeta seria l’adequada per a l’aparició i el manteniment de la vida. A la pàgina web del Centre d’Astrobiologia (CAB) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), trobareu informació sobre els estudis que s’estan duent a terme per determinar si hi ha vida a altres planetes, així com vídeos explicatius sobre algunes de les preguntes que tracta de respondre l’Astrobiologia: Què és la vida? Com evoluciona i es desenvolupa? Com va aparèixer la vida a la Terra?

Els impactes sobre els ecosistemes

Mireu els següents vídeos sobre el concepte de petjada ecològica.

La petjada ecològica de Catalunya

Edu3.cat

Suècia: creixement econòmic amb menys emissions

Edu3.cat

Calculeu la vostra petjada ecològica i una vegada hageu vist els vídeos i respost els tests, contesteu el corresponent qüestionari al Moodle.

Podeu veure un curt vídeo sobre un cas particular d’invasió biològica: el del musclo zebrat (Dreissena polymorpha): Invasiones Biológicas. Mejillón cebra. (Dreissena polymorpha) de divulgare a Vimeo.

Contaminació lumínica a Valls és un completíssim web per estudiar les emissions innecessàries de flux lluminós de fonts artificials nocturnes i una bona ocasió de repensar la nostra actuació en l’entorn. És un treball d’Imma Abad i Pere Compte del Col·legi Cor de Maria de Valls.

Les relacions entre les espècies

En aquest programa del QuèQuiCom de TV3 es parla d’alguns organismes de mida petita i apareixen diverses relacions interespecífiques entre ells.

Estudi d’un cas: el morrut de les palmeres

Observeu el següent vídeo. A continuació busqueu informació sobre el morrut de les palmeres. Elaboreu una campanya adreçada a la població en general en què es reflecteixi el cicle vital del morrut, les espècies a les que afecta i la forma de previndre i tractar aquesta plaga. Feu un tríptic o full informatiu, a mà. Ha d’incloure dibuixos explicatius fets per vosaltres, i ha de tindre algun eslògan per conscienciar a la població del problema que representa la plaga. A més, heu de respondre el qüestionari corresponent al Moodle.

Vídeo: La vida privada de les plantes. La vida en comú

En la sèrie per a televisió de la BBC La vida privada de les plantes, David Attenborough descriu vívidament els més intrigants aspectes del comportament de les plantes, des de l’abrasador desert del Sàhara fins a la congelada superfície de l’Antàrtida. Espectaculars i dramàtiques seqüències filmades amb càmera ràpida i tècniques informàtiques, desvelen un món natural ple de bellesa, de ferocitat i d’activitat.

Preguntes sobre el documental La vida privada de les plantes: La vida en comú.

Després de veure el capítol La vida en comú, responeu les qüestions plantejades i el qüestionari corresponent al Moodle.

Els biomes

Si voleu aprofundir en el coneixement de la vegetació del bosc mediterrani connecteu-vos a aquesta web, o bé a aquesta altra, on trobareu una àmplia galeria d’imatges i fitxes descriptives de les plantes de la conca mediterrània.

Vídeo: Planeta blau

Planeta blau és una sèrie documental dedicada als misteris de les profunditats marines i de la fauna que les habita. Suposa una visió sense precedents de les zones més profundes de la mar i inclou imatges inèdites de la fauna abissal, de la vida a la superfície i d’enclavaments paradisíacs. Des del més comú fins el desconegut, es recullen els aspectes més atraients i més terrorífics de la mar i dels seus pobladors. Produïda per la Unitat d’Història Natural de la BBC, representa una fita en el seu gènere, ja que mai s’havia invertit tant temps (més de cinc anys d’enregistraments en 200 països) i tants recursos en cap altre documental de natura.

Preguntes sobre el documental El planeta blau.

Observeu el primer capítol i respon les preguntes formulades al qüestionari del nostre Moodle.