4C Marta González Olea LLATÍ

UN DIA A LES TERMES   Marta González Olea (4t C)

Uf, però quin bon dia que fa, pel que veig al cel i la claror que desprèn el sol, quasi segur que són prop de les vuit del de matí. Jo sóc una patrícia d’aquí, de Baetulo, una de les ciutats més boniques de Roma. Ara mateix aniré a esmorzar, que la meva criada segur que ja m’ha preparat  al meu marit i a mi pa torrat amb mel i fruita seca. Després aniré al mercat a fer unes compres, a la carnisseria… ah! i també aniré a les termes, que  les dones només hi podem anar al matí,  de les 10 a la 1. Ves per on, els homes s’estan allà des que les dones marxem fins les deu de la nit o potser més tard i tot… Allà a les termes, m’han dit que hi ha una noia que fa uns massatges… mare meva! T’hi pots estar nua  perquè com que totes som dones… També m’agradaria estar al carrer mes cèntric de “Baetulo”: Decumanus, que és on es troben la majoria de les botigues.

Ja sóc a les termes, em penso passejar per tot arreu, ja que tinc poc temps… Ara mateix aniré al Caldarium (sala de banys calents). Aquest té forma rodona, però també n’hi ha de forma rectangular.  Oh! Que bé que s’hi està, aquí… Tanco els ulls i sembla que m’hi adormo. Diuen que això dels canvis bruscos de temperatura va bé i tot. Ara aniré al Tepidarium (sala de banys temperats). Aquí és on a mi m’agrada estar-m’hi més estona. Bé, a mi i a moltes més dones, perquè això sempre està ple. Mai, ni que siguin 10 minuts, es queda buit. Ostres! Que em quedo adormida! Aniré corrents al Frigidarium (sala de banys freds)  abans no se’m faci massa tard. Aquí és on em costa més entrar, de fet a vegades no m’hi fico perquè no té ni punt de comparació amb els altres dos anteriors banys. Crec que avui tampoc m’hi ficaré, passaré directament a la Natatio (piscina). Un parell de voltetes per aquí i com nova. Deixaré les Palestrae (gimnasos) per al meu marit que se li dóna molt millor que a mi i que a totes les dones. Bé, ja és hora que vagi sortint d’aquí i preparant-me per tornar cap a casa, que de segur que la meva criada és a fora, esperant-me.

Bé, acabo de tornar de fer els meus encàrrecs amb la meva criada. Que descansada que estic al tornar de les termes… que bé! Ja fa estona que sóc aquí asseguda; de segur que la criada ja s’ha posat a fer el dinar. Que bo que era tot! Mira-te’l, com se’n va cap a les termes el meu marit, i segurament també passarà pel Caldarium. S’hi quedarà  fins que marxem al teatre. Quina sort, tu!

La meva criada m’està pentinant i posant cremes per estar perfecta quan vagi al teatre. Una patrícia no es pot permetre el luxe d’anar al teatre de qualsevol manera… s’ha de destacar. Porto com tres hores aquí asseguda, esperant que torni el meu marit per anar al teatre. Mira-te’l! Ja és aquí. Ostres, que pesat ! Que ja hi vaig!

Acabo de tornar del teatre, estic esgotada. La meva criada m’acaba de treure totes les potingues i el pentinat que m’estirava tant la cara. Ara ella s’ha de quedar una estona més per preparar les coses de demà al matí, però jo me’n vaig a dormir.