3r A  NATÀLIA BAREA. Física i Química

TOT ÉS FÍSICA… I QUÍMICA!

Totes les persones del món, s’alimenten. Com a mínim, totes les que poden. El menjar és una cosa necessària per viure, igual que dormir. Hi ha molta diversitat de menjars. Però anem a un de bàsic: el pa. El pa és un aliment que mengem cada dia. Estem acostumats a veure’l, a mastegar-lo, i al seu sabor. Però, per fer el pa, hi ha un gran procés. Només pel fet de fer un pa, ja estem fent grans processos químics i físics com, per exemple, la fermentació.

Aquest diumenge, ha estat San Valentí. Aquesta festa, no se sol celebrar aquí, però als joves els sol fer gràcia. San Valentí és el dia dels enamorats. L’amor. El amor, el sentiment d’estimar, és una altra barreja de química i física. I és molt comú. Però no ens n’adonem.

En aquest precís moment, hi ha milions de persones connectades a les xarxes socials. La que podríem dir més famosa, el WhatsApp: moltes persones enviant missatges, comunicant-se entre elles per l’electrònica. I el fet de poder enviar un missatge, i que el rebin a l’altra punta del planeta en qüestió de segons, és gràcies a la física i la química. A les ones que emeten els nostres aparells als quals estem connectats moltes hores al dia.

Quan vas per el carrer, i et cau algun objecte al terra, el reculls amb tota normalitat. Però el fet que hagi caigut cap a baix, i no s’hagi quedat flotant és per la gravetat. De fet, tu no estàs volant pel sostre de casa teva gràcies a la gravetat. La llei de la gravetat, junt amb moltes altres lleis de l’univers, també es deuen a la física. I aquestes conseqüències són més grans que les de fer un simple pa.

La quantitat de moviments que fem al dia, relacionats amb la física o la química, són molts. Diàriament, hi ha moltes reaccions físiques i químiques al nostre voltant, i ja estem tan acostumats a veure-les, que ni tan sols hi pensem  quan ens parlen de la física i la química.