3r A  ERIKA VALVERDE.   Física i Química

TOT SÓN REACCIONS QUÍMIQUES I FÍSIQUES?

Arribem al nostre destí i baixo del cotxe. Aquest ha estat sotmès a una energia potencial, electromagnètica, calòrica, química i humana. Respiro aire pur pel nas, en el qual hi ha oxigen -a més de nitrogen, heli i carboni- i, expulso el diòxid de carboni per la boca. Es nota que estem al camp, l’aire no està tan contaminat.

Caminem fins a la casa de la meva àvia on ens allotjarem i, com que em fa molt mal el cap, no tinc altre remei que prendre’m un Ibuprofè. Així doncs, agafo un got i l’omplo fins a la meitat d’aigua i després hi afegeixo el sobre. Obtinc aleshores una dissolució homogènia, dins la qual, òbviament, no s’aprecien els seus components. Me la prenc i després d’unes hores, noto que em trobo una mica millor.

Es veu que algunes àvies tenen milers de joies per casa seva i la meva àvia n’és una. Ara mateix tinc un collar amb un petit cristall enmig de la cadena d’or. És un diamant i obté el nom de cristall perquè les seves partícules presenten una estructura interna ordenada en diferents direccions de l’espai; si no ho fos, llavors tindria el nom d’amorf o vidre.

Al cap d’una estona, és l’hora de dinar i em preparo una coca-cola amb dos glaçons. Quan  he acabat de menjar, ja m’he pres la beguda i he deixat els glaçons al mateix got, per després aprofitar-los per si en vull beure més. Però, no vaig pensar que es podien desfer. Al principi eren una agrupació de molècules d’aigua en una estructura tridimensional, però amb el temps, les molècules d’aigua s’han separat i han passat a ser un líquid. I si ara ho posem al foc, les molècules encara se separaran més i obtindrem l’aigua en estat gasós. Tot això són transformacions físiques.

La meva cosina insisteix a anar a jugar amb un globus que ha trobat a la terrassa de l’habitació de la meva mare. Volem que el globus no toqui el terra amb l’ajut de les nostres mans perquè la gravetat és inevitable. Quan ja ens n’hem avorrit, comencem a fer ximpleries, com ara fregar el globus amb el jersei i després apropar-lo als nostres cabells. El resultat és que quedem ben despentinades! Això es deu al fet que el globus tenia una carrega positiva i nosaltres en teníem una de negativa.

Ja hem acabat el dia i sembla mentida que tot el que fem en un dia normal estigui relacionat amb la física i la química. Tot el que ens envolta i fins i tot el que som nosaltres, són reaccions químiques a més de físiques.