3r A  EDUARD VALLMITJANA   Física i Química

TOT ÉS FÍSICA … I QUÍMICA!

A tot arreu hi ha física i química. Mentre llegeixes això, entre el paper i el teu cervell hi ha un seguit de processos físics i químics que et permeten entendre el que he escrit. Tot respon a aquestes ciències. Per veure com n’és d’important, podem veure un dia normal:

Al matí, m’aixeco gràcies al despertador que funciona amb electricitat (física) i que provoca un so (física, també) que em desperta. Tot seguit vaig a esmorzar, mogut per unes cames que actuen amb els músculs (física i química). Quan ja he menjat, els cereals reben diferents accions químiques que els converteix en energia, perquè el meu cos funcioni (química). Després, vaig caminant a l’institut, de nou, amb les cames (física).

Un cop comencem les classes, el professor escriu alguna cosa a la pissarra; el guix s’esmicola i s’adhereix a la superfície (física). Llavors, ho escric amb la tinta del bolígraf a sobre del paper i, aquesta, en uns segons s’asseca perquè el que hagi escrit es quedi al paper (física). Quan el professor parla, l’aire dels seus pulmons mou les cordes vocals, cosa que produeix una vibració en l’aire que arriba a les nostres orelles (física). A l’hora del pati, vaig a la font a beure aigua, que em permet fer una sèrie de reaccions per viure (química). Quan arriba l’hora de marxar, agafo el bus, que es mou per unes combustions al motor que, amb una sèrie de mecanismes, fa girar les rodes del vehicle (física i química). Un cop a dins, i avançant gràcies a les forces del bus, encenc el mòbil i la seva pantalla s’il·lumina (física).

Així es pot continuar durant tot el dia, i fins i tot dormint. En definitiva, la física i la química és el que fa funcionar tot el que veiem, escoltem i toquem; tot el que tenim al voltant, nosaltres inclosos.