No us espantéssiu pas, però mireu com ha quedat la Biblioteca la setmana de Sant Jordi …
Una nova trobada de tertúlia literària
Dilluns dia 7 de febrer ens vam trobar de nou els de la tertúlia literària de l’Alberich. Quin goig, de nou! Uns a favor i els altres bastant d’esquena, vam estar comentant, parlant i contrastant sobre la primera novel·la de la reusenca Coia Valls, La princesa de jade (Editorial Columna, 2010). Tots vam coincidir que la novel·la és un bon exercici literari, de personatges ben dibuixats, tot i que ens creen espectatives que després no es compleixen, molt ben emmarcada en el context històric dels primers anys de l’Imperi Romà d’Orient un cop Roma havia sucumbit a mans dels bàrbars, i amb una bona excusa per dur a terme un viatge entre Constantinoble i Wuhan (la Xina): la de trobar l’origen de la seda per poder-se fer ells mateixos les teles preuades i cobejades de ja feia molts anys sense haver de passar per les mans extorquidores dels perses.
Us la recomanem perquè és de lectura lleugera i amena, aprendreu moltes coses de les relacions comercials amb la Xina i altres pobles de la ruta de la seda, com la indescriptible Samarcanda, dels nestorians i perquè no hi manca la nota dolçament romàntica de l’enamorament in aextremis de dos adolescents… Vinga! La presentació està servida!
La propera trobada del taller literari serà el dilluns 4 d’abril per comentar “Contra el vent del nord” de Daniel Glattauer. Aviat us notificarem algunes altres propostes de lectura pels qui gaudiu de més temps. Fins aviat!
Carme Masip
Lectura en veu alta
Llibres que ens parlen d’esperança, de pau i de llibertat.
“El color de la sorra”
Elena O’Callaghan i Duch, María Jesús Santos Heredero. Edit Baula ISBN: 978 84 479 1428 9
L’avi diu que el mar és blau. Jo mai no l’he vist, el mar. Però l’he dibuixat a la sorra. El meu mar no és blau. És del mateix color que les cabres i els camells: del color de la sorra. L’avi també diu que el dia que jo vegi el mar, podré pintar-lo de blau, i que aquell dia serem lliures.
“El somni de l’Amina”
Anna Gasol, Mariona Cabassa. Col. Capsa de contes. Edit Baula ISBN: 978 84 479 1981 9
Una nena, l’Amina, explica a la seva mare, de manera ben espontània, el que li agradaria: caminar i jugar pels carrers, anar a l’escola cada dia sense por, viure com els nens i nenes de pobles i ciutats sense guerres.
El somni de l’Amina és un emotiu diàleg entre mare i filla i un veritable cant a la pau.
“El jardí feliç” una història d’esperança
Michael Foreman Edit. Intermón Oxfam ISBN: 978 84 8452 644 5
En un poble reduït a runa i enderrocs, un filat separa un nen dels turons per on en altres temps li agradava tant passejar. Pot un minúscul rebrot portar esperança a aquest paisatge assolat per la guerra?.
Un conte bellament il·lustrat sobre esperança, guarició i el poder de l’esperit humà.
Commemoracions de poetes
Per Nadal hi podiem veure “Els núvols de Nadal” per recordar al poeta Joan Maragall en els seus cent cinquanta anys del seu neixement i els cent anys de la seva mort.
En commemoració del centenari del neixement de Miguel Hernández, els alumnes de 5è han il·lustrat el seu poema “Nanas de la cebolla” .
L’arbre de la poesia
Nova reunió literàrio-teatralera
Un cop més hem quedat quatre lletraferits per parlar del darrer llibre, que com recordareu és “Quatre dies de gener” de Jordi Sierra i Fabra.
A l’avantmatch el grup ha parlat d’obrir-se a noves disciplines…..i anirem al teatre!!
L’obra escollida és “Gata Sobre Teulada de Zinc Calenta“, que ha de vindre al Fortuny el 6 de maig, Dios mediante…
No hem decidit si llegirem abans l’obra, però segur que després anirem a pendre unes tapetes per criticar-la. Si algú es vol apuntar que faci via i ens ho comuniqui abans del dia 20 de desembre (serem els primers a comprar-ne les entrades!). Us deixo amb un trailer molt alegre de l’obra.
Entrant en matèria, en general el llibre ha agradat, encara que ens ha semblat un pél superficial i estereotipat. Tot i descriure la vida a BCN els dies previs a l’entrada dels nacionals,l’autor no sap o no vol frapar al lector amb les expèriencies. Com bé ha dit una lletraferida
Es tracta d’una novel-leta senzilla i còmoda de llegir, de manera que si teniu poc temps, us va de primera llegir-la.
Finalment, després de l’exposició de noves recomanacions (Mirall Trencat, Albert Sánchez Piñol…) i alguna no-recomanació, hem quedat en llegir “La princesa de Jade” de la reusenca Coia Valls. Aquesta novel-la no només té molt bones crítiques, sinó que acaba de guanyar el prestigiós Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica. Al blog http://laprincesadejade.wordpress.com podeu trobar més informació del llibre i fins i tot un trailer. Aprofitant que l’autora és de casa, farem per convidar-la a una xerrada informal. Vindrà?
Ens trobarem per parlar-ne dilluns 7 de febrer a les 4 de la tarda a la biblioteca de la nostra escola. Us hi esperem!
La primera del curs 2010-2011!
La tertúlia literària de l’Alberich ja està en marxa! Dilluns 18 d’octubre ens vam reunir per primer cop aquest curs. I va ser per parlar de la nostra lectura d’estiu, Guerra i pau. La tertúlia es va dur a terme en un ambient divertit i distès malgrat la densitat de la novel·la de Lleó Tolstoi. Hi va haver opinions de tots els gustos: uns s’hi havien enganxat bé, a altres, els va resultar més pesat; uns van veure un to irònic en les paraules de Tolstoi sobre les guerres napoleòniques a Rússia; altres hi van veure una reflexió profunda sobre la condició humana; la majoria es van haver de fer un esquema i prendre apunts per no perdre’s al llarg dels més de cinc-cents personatges i de les mil pàgines de relat; altres, en canvi, pocs, no van haver d’apuntar-se res… Com veieu, tants caps tants barrets, cosa que vol dir que la novel·la s’ho val! El que sí que us podem dir és que és un clàssic universal que hem conegut gràcies a l’empenta donada des d’aquesta nostra tertúlia de lletres.
Us animeu a participar-hi? La propera lectura és la que havíem proposat ja com a segona lectura de l’estiu i que no vam tenir temps ni de llegir ni de comentar dilluns: Quatre dies de gener, de Jordi Sierra i Fabra, editorial Plaza i Janés. Ens trobarem per parlar-ne dilluns 13 de desembre a les 4 de la tarda a la biblioteca de la nostra escola. Us hi esperem!
Carme Masip
Cita
Mentre faig fúting tranquil-lament per la riba del riu Charles, m’avança un grup de noies que deuen ser alumnes de primer a Harvard. La majoria són menudes i primes, van amb jerseis de color grana amb el logo de la universitat i porten els cabells rossos i recollits en una cua. Corren com si tallessin el vent mentre escolten música en Ipod nous de trinca. Irradien competència i agressivitat. Deuen estar acostumades a avançar a tothom i que no les avançi ningú. Totes semblen llestes, sanes, encantadores, serioses i plenes de confiança. Per la manera com corren, és clar que no estan fetes per córrer llargues distancies. Són les típiques corredores de mitja distància. Fan unes gambades llarges i uns salts enèrgics. No sabrien conformar-se a correr tranquil-lament, contemplant el paisatge. – De què parlo quan parlo de córrer (Haruki Murakami) |
Nova tertúlia literària. Apunta-t’hi!!
El proper dilluns ens reunirem per comentar breument els llibres “Guerra i Pau”de Tolstoi i “Quatre dies de gener” de Jordi Sierra i Fabra, que ens han mantingut ocupats aquest estiu. Evidentment, pot vindre tothom qui vulgui, hagui llegit els llibres o no, vulgui parlar o no. Només demanem ganes de passar-s’ho bé.
Acabarem la tertulia amb el debat habitual per decidir la propera lectura. Si vens, porta pensada la teva proposta! (o no).
La cita és el dilluns 18 d’octubre a les 16:00 h a la biblioteca de l’escola.