Leer.es, el centre virtual de lectura del Ministerio de Educación

El Ministerio de Educación y Ciencia disposa d’un centre virtual molt interessant anomenat Leer.es

Vol transmetre l’entusiasme per la lectura, animar a la seva pràctica i aportar materials i consells a docents, estudiants i famílies.

Podeu seguir-lo a facebook i a les adreces següents:
 

Xarxa XBESGI

CREACIÓ DE LA XARXA DE BIBLIOTEQUES ESCOLARS

 DE SECUNDÀRIA DE GIRONA (XBESGI)

 

El curs 2010-11 el grup de treball de Biblioteques escolars de

secundària de l’Alt Empordà hem creat una XARXA de Biblioteques

Escolars de les Comarques Gironines a la que ens agradaria que us

afegiu si coordineu biblioteques escolars de secundària.

 La finalitat de la xarxa és crear una plataforma a Girona de

col·laboració  de tots els coordinadors de biblioteques i compartir

projectes educatius des de la biblioteca escolar de secundària. Per

fer-ho cal posar-se en contacte amb les dues coordinadores de la Xarxa:

  • Eulàlia Isabel Rodríguez Pitarque (INS Castelló d’Empúries)

erodri12@xtec.cat

  • Margarita Vidal Jurado (INS El Pedró de l’Escala)

 mvidal33@xtec.cat

        https://sites.google.com/site/xbesgi/home

Recepta bàsica per fer lectors

Joan Portell Rifà. Pedagog.

Abans de començar l’elaboració de la Recepta bàsica per fer lectors, el primer que hem de fer és inspirar-nos. I per això res millor que partir del que diuen els savis de la tribu. És per això que a continuació els citem perquè ens predisposin a obtenir un plat per llepar-se’n els dits:

No despreciïs cap llibre pels seus colors, al darrere s’hi pot amagar un futur lector. Provervi xinès

 Els lectors no sorgeixen en cases buides de llibres. Aquí hi ha la gran diferència. Aquí hi ha la dificultat. Doris Lessing

Primer llegeix tu, i els altres imitaran el plaer que expandeixis. Emili Teixidor

Daniel Pennac reivindica el Dret a no llegir i el Dret a saltar pàgines.

Convertim la televisió en una aliada, no en un enemic. José Antonio Marina.

La lectura és el primer maó per crear infants amb pensament autònom, divergent i qüestionador de tot allò que se’ls pot donar com a veritat única i indivisible. Diversos autors del llibre M’agrada llegir.

Jo sóc allò que he llegit i allò que estic disposat a llegir. Jaume Cabré.

 Ingredients necessaris

Després d’una bona dosi d’inspiració, cal triar els ingredients. Aquests, a ser possible, han de ser de la millor qualitat:

Bons llibres -com a genèric de diferents formes de lectura, tinguin o no lletra, siguin en format narratiu o de còmic…-. Per aconseguir-los podem demanar assessorament a la bibliotecària o el bibliotecari de l’escola, del poble o del barri; al llibreter o llibretera més proper; o també dirigir-nos a la mestra o al mestre, i a partir dels deu o dolze anys, als nostre millors amics i amigues. També podem consultar Internet: www.clijcat.cat

 Un bon pessic d’activitats engrescadores, entre les quals no poden faltar lectures en veu alta, converses a l’entorn dels llibres, acompanyar els nostres fills amb lectures abans d’anar a dormir o visionar la darrera pel·lícula de moda que s’inspira en el darrer èxit editorial infantil.

I per acabar només falta una bona dosi de moments lectors, molt especialment si són compartits en família i si creixen en un ambient afectuós i de respecte envers la literatura oral i escrita. Moments on hi hagi una gran part de plaer i una mínima part de didactisme.

 Preparació

S’agafen els ingredients i es mesclen en la justa mesura per a cada lector. Això vol dir: deixar que cada infant esculli els millors llibres segons el criteri propi, i aproximar-lo sibil·línament als clàssics i a les lectures de reconegut prestigi.

Deixar-ho coure a foc lent entre setze i divuit anys, els que transcorren des dels mesos abans del naixement, gràcies a les lectures en veu alta i a les cançons, i fins l’adolescència tardarana, quan els interessos lectors dels joves ja han d’estar ben formats.

Tastar i aprovar el resultat final tenint cura de valorar molt positivament les lectures amb les quals cadascú ha ensopegat al llarg del seu camí lector, sense apriorismes ni valoracions que aixequin barreres.

Finalment, podem saber que un lector està al punt quan reserva a la seva prestatgeria aquells llibres que més emocions li han despertat. I estarà  a punt de caramel quan, si s’independitza, juntament amb el seu top o els seus calçotets de Calvin Klein, l’adolescent també s’emporta una dotzena dels seus llibres més preuats. Aleshores és el moment de felicitar-nos i celebrar que hem cuinat un lector de per vida.

Bon profit!