El passat diumenge dia 9 de Juny, el Víctor l’Elisa i jo vam anar a una conferència que van fer a la Fàbrica del Gas de Premià de Mar, sobre Can Ferrerons i el poblament que van trobar.
Primer de tot, ens van fer una petita introducció dels poblats romans com eren i ens van explicar la història fins aquell poblat i a partir d’aquell moment tota la història i anècdotes.
A finals de l’any 2000, es va descobrir un element arquitectònic singular en forma octogonal, que pertany al mateix assentament que les restes de la Gran Via i del col·lector: l’edifici de planta octogonal de Can Farrerons, excavat al llarg de l’any 2001. Aquesta construcció és de gran rellevància, ja que només se’n coneixen dues més com ella a la Península Ibèrica.
És de forma octogonal amb quatre costats principals, els quals donen a unes sales i un pati central que és un octògon. Consta d’una vintena d’habitacions, que en les seves primeres èpoques va tenir un ús domèstic i més tard un ús industrial. Forma part d’un complex d’habitatges, agrari i industrial d’unes cinc hectàrees d’extensió que va durar 700 anys.
Quin passat romà que té Premià de Mar! L’heu de conèixer!
Nora Domingo
1r de Llatí
Nora, Víctor i Elisa, així m’agrada! Com a bons premianencs i alumnes de llatí us heu d’interessar per aquestes activitats culturals i per difondre-les a la xarxa, tot i que siguin un diumenge a mig matí!
A veure si els aràcnides repleguen tot el que tenim publicat sobre Can Ferrerons!
XAIPE!
Va ser una exposició interessant tot i que al final ja se’m va fer una mica pesat. De totes maneres m’agrada que facin coses així al meu poble, tot i que m’agradaria més si hi hagués més juventud ja que la majoria de gent que hi havia era una micona més gran que nosaltres. Tot i així va estar bé!
Vale 😀
Salve!
Crec que aquesta conferència va ser bastant interessant, i l’edifici octogonal sembla bastant únic no només per la seva forma, sinó també per totes les funcions que feia. Pel que sembla hi va haver molt més passat romà en el nostre poble del que es pot veure a primera vista.
Molt bon article nois. De fet desconeixia que hi hagués una conferència sobre Can Ferrerons a càrrec de Ramon Coll. És increïble que després de tantíssims anys, puguin trobar aquest meravellós edifici octogonal que, sens dubte, és únic. Després de tot crec que és fascinant l’avantpassat romà que va tenir, i té, Premià de Mar. Tan de bo els arqueòlegs segueixin amb les seves fantàstiques troballes i ens vagin oferint més detalls.
Vale.
Pingback: Entrevista a Ramon Coll | Ecologia i sostenibilitat a l'antiguitat