“De itinere”: Κεφαλλονιά IV- Ítaca

Ιθάκη… Sí, ja he fet la meva visita a Ítaca, ja he complert. Espero que el meu viatge continuï estant ple d’experiències i ple de coneixences i prego que sigui llarg, però em sento com si hagués complert una etapa. Segurament és només una qüestió d’edat, però m’agrada mirar-m’ho amb un cert lirisme. Què és la vida sinó un poema inacabat?

Vathí, la capital d’Ítaca

[Font: grecotour]

És aquest un racó de món amb molt d’encís. Les seves costes no tenen res a envejar a les illes veïnes; el caràcter porós del seu relleu la forneix de grutes, una d’elles anomenada també de les Nimfes, si bé no tan espectacular com la de Melissani; fins i tot és possible que el palau d’Odisseu es trobés a Cefal·lònia i no aquí, a prop d’Stavros (Σταυρός) com semblen apuntar les darreres excavacions. Cal recórrer-la i gaudir-ne, tant si hi busquem les petges d’Odisseu com si no.

Com que les paraules ja les posa el poeta i els acords el músic, aquí us deixo algunes imatges evocadores per fer-vos-en una idea.

Fixeu-vos que al final hi ha un exercici en el qual queda palesa la presència del mite homèric en tots els àmbits de la vida itaquesa.

TERESA

3 thoughts on ““De itinere”: Κεφαλλονιά IV- Ítaca

  1. Cristina Ortiz

    Hola 🙂

    1.- El mapa representa el recorregut que fa Odisseu en tornar a la seva pàtria Ítaca.
    2.-La cova de les nimfes apareix a l’episodi de l’Odissea quan Telèmac busca al seu pare i va a veure al rei Menelau. Mentrestant la nimfa Calipso allotja Odisseu a la seva cova, donant-li tot el que li feia falta i retenint-lo allí durant set anys.
    Però m’ha estranyat el fet que la cova es trobi a Ítaca, ja que segons la Odissea, aquesta cova està a la illa de Ogígia.
    3.- Identificar les referències homèriques:

    3.1 Aithon és el nom que es posa Odisseu quan es disfressa de captaire per a que Penèlope no el conegui.
    Eumaeus correspon al personatge d’Eumeu, el qual segons Homer a “l’Odissea”, és el famós i fidel esclau de la família d’Odisseu.
    3.2 Odisseon studio, utilitza el nom d’Odisseu, el personatge protagonista de “l’Odissea”.
    3.3 Polimphemus correspon al personatge Polifem. És un Cíclop, es a dir,un gegant d’un sol ull al mig del front, i és fill de Posidó.
    3.4 λαέρτη correspon al personatge de Laertes, el qual fou rei d’Ítaca,i estava casat amb Anticlea. Fou el pare d’Odisseu. Ja que a “l’Odissea” apareix al
    camp, es aquest el motiu per el qual han utilitzat el seu nom per a vendre fruites i verdures.

    Adeu!!

  2. Carla Pallach Ros

    Hola!

    Després de llegir l’adaptació de l'”Odissea”, encara tinc més ganes de visitar Ítaca i veure el que, suposadament, va veure Odisseu quan s’anava apropant a les seves costes.

    A continuació faré el qüestionari:

    1. Aquest mapa ubicat a la plaça central de Stravos representa l’itinerari que va fer Odisseu des de Troia fins arribar a Ítaca. Val la pena dir que aquest recorregut és molt subjectiu, ja que tota la part del viatge de l’enginyós home carregat d’elements mitològics i elements fantàstics no passen en un temps ni una geografia determinada.

    2. La cova de les Nimfes apareix a l’episodi de l’arribada d’Odisseu a Ítaca quan, per no ser descobert, amaga a la cova de les nimfes tots els tresors que li havien donat a Feàcia (regne de Nausica).

    3.1 Aithon és el fals nom que Odisseu dóna a Penèlope quan està disfressat de captaire. Al segon cartell veiem el nom d’Eumeu, el porquerol de la cort d’Odisseu.

    3.2 Aquí la refeència és clara, ja que parteix del nom d'”Odissea” i Odisseu.

    3.3 La referència que aquest restaurant aprofita per donar-se nom és el ciclop Polifem, fill de Posidó, la mort del qual provoca la ira del déu del mar i, per tant, la complicació del retorn d’Odisseu i els companys a Ítaca.

    3.4 En aquesta imatge apareix el sintagma nominal “el camp de Laertes”, que dóna nom a la botiga de queviures. Aquesta referència s’explica ja que Laertes, pare d’Odisseu, apareix a l’Odissea treballant el seu hort.

    Adéu!!

  3. Margalida Capellà Soler

    Fa una pila d’anys que no vaig a Ítaca (veig que no ha canviat gaire i me n’alegro!); però m’agradaria tornar-hi aviat, mentrestant en el Facebook he trobat això i m’he emocionat. És ben maco!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *