Atenes i Esparta

A l’últim tema del llibre de primer de Grec, se’ns demanava de comparar Atenes amb Esparta pel que fa a la forma de govern, les institucions, la cultura, els personatges, etc.
Tot seguit teniu la meva comparació que es pot concloure dient que Atenes és una polis democràtica envers Esparta, una polis aristocràtica i militar:

[youtube width=”650″ height=”550″]https://www.youtube.com/watch?v=i89TJ4SE8ms[/youtube]

Què us ha semblat? Com havíeu resolt vosaltres aquest exercici? Heu fet la comparació de l’exèrcit? de l’economia? de l’urbanisme?… A quines conclusions heu arribat?

Laura Galán
1r batx. Grec

32 thoughts on “Atenes i Esparta

 1. Eric Andreu

  La societat espartana es dividia en tres grups:
  Els ilotes: Eren principalment els esclaus. Treballaven les terres dels espartans i rebien una petita quantitat del producte.
  Els periecs: Els anomenaven així degut a que vivien a les perifèries de la ciutat.
  Els iguals: ciutadans amb plens drets a Esparta.

  A Atenes:
  Els esclaus:El grup més nombrós. No comptaven amb cap dret polític, ja que eren propietat dels seus amos. Tampoc participaven a les guerres.
  Els metecs: Grup molt actiu format per homes lliures, estrangers, grecs nascuts a altres Polis i no grecs.
  Els ciutadans: Representaven gaire bé uns quarta part de la població. Eren els únics amb dret a adquirir finques i a poseir terres a l’Àtica. .

 2. Laia Bagà

  esparta:

  Els ilotes: els esclaus que treballaven les terres dels espartans.
  Els periecs: vivien a les perifèries de la ciutat.
  Els iguals: ciutadans amb plens drets a Esparta.

  Atenes:

  Els esclaus: No tenien cap dret polític, ja que eren propietat dels seus amos.
  Els metecs: homes lliures, estrangers, grecs nascuts a altres polis
  Els ciutadans: Eren els únics amb dret a tenir finques i a poseir terres.

 3. Pingback: Jocs: l’Important és guanyar | Citius, Altius, Fortius

 4. Pingback: Vida Quotidiana: Les diferències entre Atenes i Esparta | Aracne fila i fila

 5. Pingback: El codi d’honor espartà | Aracne fila i fila

 6. charly

  Jo crec que la principal diferència entre les dues ciutats és el seu règim polític.

  Crec que es podria fer un interessant paral·lelisme entre Atenes i els Estats Units i Esparta amb l’antiga Unió Soviètica. Eren dues regions oposades que estaven sempre rivalitzades entre elles.

  Per una altra banda, crec que la teoria de “La República Platònica” estaria més a prop d’Esparta. La República Platònica consistia en dividir la població en tres grups: artesans, guardians i dirigents. Que respectivament estudiarien de menys a més, coincidint amb el Ludus litterarius, el Ludus grammaticus i el Ludus rhetoricus.

  Atenes era molt més estricta amb les diferències sexuals: el gineceu, separació en els diversos actes entre homes i dones, l’edat matrimonial femenina, la dona que no tenia accés a l’educació…

  En canvi, Esparta ajuntava sense cap problema els homes i les dones i tampoc hi havia tanta diferència entre l’edat del marit i la muller. Les dones tenien accés a l’educació i als esports. De fet les dones es mostraven despullades davant dels homes sense cap tipus de vergonya ni provocació o es permetia el homesexualisme masculí i femení. Els exercisis físics eren molt importants pels dos sexes: els homes havien de convertit-se en uns excel·lents militars i les dones s’havien de fer fortes per poder superar el part amb èxit.

  Atenes era un règim basat en una democràcia, en la qual els ciutadans votaven i escollien per ellos mateixos. En canvi Esparta era un règim basat en la intervenció de l’Estat en la societat, l’economia, els afers exteriors…
  Fins i tot podien decidir sobre el futur dels nadons acabats de néixer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *