Ulisses en la música de Franz Ferdinand

Últimament escolto molt aquest grup de música escocès de Rock Indie, anomenat Franz Ferdinand pel rei d’Àustria Francesc Ferran, l’assassinat del qual va donar lloc a la Primera Guerra Mundial, cosa que hem estudiat fa poquet a Història del Món Contemporani.
Una de les cançons que més m’agrada d’aquest grup, Ulysses, està relacionada amb la mitologia clàssica, així que he decidit de dedicar-los aquesta entrada que podreu relacionar amb un apunt de a El Fil de les Clàssiques i amb un dels nostres llibres de lectura, Les aventures d’Ulisses. Per què el personatge d’Ulisses és tan atractiu encara avui per a un grup de rock indie com Franz Ferdinand? Per què atreu al públic?

 

Well I sit and hear sentimental footsteps
Then a voice say, “Hi, so?
So what you got, what you got this time?
Come on, let’s get high”

Come on, Lexo, what you got next-o?
Walk twenty-five miles-o
Well I’m bored, I’m bored
Come on, let’s get high

Come on, let’s get high
Come on, let’s get high, high

Well I found a new way
I found a new way
Come on, don’t amuse me
I don’t need your sympathy

La, la-la-la-la
Ulysses
I’ve found a new way
I’ve found a new way, baby

Am I Ulysses? Am I Ulysses?
No, but you are now boy
So sinister, so sinister
But last night was wild

What’s the matter there? Feeling kinda anxious?
That hot blood grew cold
Yeah, everyone, everybody knows it
Yeah, everyone, everybody knows it
Everybody knows it

La, la-la-la-la
Ulysses
I’ve found a new way
I’ve found a new way, baby

La, la-la-la-la
Ulysses
I’ve found a new way
Well, I’ve found a new way, baby

Oh, oh then suddenly you know
You’re never going home
You’re never, you’re never, you’re never
You’re never, you’re never, you’re never
You’re never going home

You’re not Ulysses
Baby, no, la-la-la-la, hoo hoo hoo
You’re not Ulysses, hoo hoo hoo
La-la-la-la, hoo hoo hoo

Coty Ledesma
1r batx grec i llatí

10 thoughts on “Ulisses en la música de Franz Ferdinand

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Ai, Ulisses! Per què serà que no deixa de tenir pervivència? Si penseu una mica segur que ho esbrineu!

 2. nuria

  Salve Coty!
  M’ha agradat la cançó, bona troballa companya! =) Pel que veig ja en el títol trobem el referent clàssic de Ulisses.
  Ens preguntaves per què creiem que un grup com aquest pot estar encara interessat en un tema com el d’Ulisses. Bé, jo crec que Ulisses representa l’incasable empenta y desig de trobar el camí a casa encara que ho va intentar durant 10 llargs anys vagant pel mar. El cantant es dirigeix a una noia dient-li que no tornarà a casa (“You’re never going home”), cosa que em fa pensar que està en el paper de Posidó i llavors la noia seria el pobre Ulisses, que en contra de la seva voluntat vaga pel món sense poder tornar a la seva llar.
  Bé aquesta és la meva interpretació, no sé si serà la correcta xD.

  Valee! 😀

 3. Laura G

  AVE!
  Deu anys de trajecte, són molts anys…i Ulisses no va trobar el seu camí de tornada a casa perquè li van impossibilitar. A la cançó, l’autor fa una petita comparació dels seus sentiments amb aquest episodi, ja que la noia li fa sentir coses que mai ha sentit, li fa ser diferent…mai tornarà a ser com era abans, perquè ella ha aparegut. Si Ulisses no haguès trobat dificultats durant el seu trajecte, potser no seria tan rellevant.

 4. Oriol García

  Aquest tipus de música no m’agrada masa, per la maneta de cantar i de expresar-ho. Deu anys de trajecte, han possibilitat que Ulisses pasi per unes cuantes anècdotes que han fet rica les aventures d’Ulisses. Remarca sobretot la constancia que té Ulisses per trobar i empendre el camí a les seves terres durant molts d’anys, i això crec que es una bona causa per a que sigui un tema rellevant en la música, i així ho ha fet Franz Ferdinand.

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Per què Ulisses i les seves aventures tenen tanta pervivència en la música? Què n’opines, Uri? Potser ets encara massa jove per sentir-te Ulisses? Pregunta-ho als homes del teu voltant!

 6. Sílvia Espinach García

  Salve!
  Avui estava repassant els meus playlists i he trobat aquesta cançó i, sense adonar-me’n, he acabat aquí comentant! La veritat és que no és dels millors treballs de Franz Ferdinan, ja que en tenes moltes altres de molt millors, amb més ganxo i més acurades musicalment, però, és divertit això que li hagin dedicat una cançó a Ulisses.

 7. Coty

  Tens raó, Sílvia! Actualment m’agraden més altres cançons com “No you girls” o “Take me out”, però la que més referents clàssics tenia era aquesta i a més em fa recordar bons temps! 🙂

 8. Alina Roman

  Salve!!

  Molt interessant els vídeos ja que parla de les aventures d’Ulisses quan no troba el camí cap a casa i passa per una sèrie d’aventures i aquesta cançó compara els seus sentiments amb aquest episodi, ja que la noia li fa sentir coses que mai ha sentit, li fa ser diferent…mai tornarà a ser com era abans, perquè ella ha aparegut.

 9. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Franz Ferdinand- Ulysses

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *