obrador

Un obrador és un espai de treball preferentment artesà i manual. Avui dia, és un mot ben viu entre els forners i els pastissers: se l’han apropiat. La història dels obradors és comuna a la majoria dels oficis sorgits a partir de la baixa edat mitjana. El mot obrador prové, no cal dir, del llatí: operator, -oris. Si us hi fixeu trobareu que el mot obrador és present a les plaques de molts carrers i places del país.

PER QUÈ OBRADOR?

Perquè és una imatge molt ajustada del que m’agrada fer i de com m’agrada treballar. Vaig entendre el significat d’aquest mot els primers anys dels vuitanta, del segle passat!!

Aleshores vivíem a Gratallops (Priorat). El Ramon Alerany i la Neus Ripoll feia poc que havien obert el seu “Obrador” de pastisseria artesana: “La Pastera”, a la Plaça de l’Església. A poc a poc, essent el mestre dels seus fills, es va anar teixint una bona amistat.

Anava sovint a veure’ls i em quedava embadalit del que eren capaços de fer amb les mans. Em semblava increïble. En èpoques de molta feina els donàvem un cop de mà (?). Per Nadal i per Pasqua allò era una bogeria. He d’admetre que els neulers, sobretot, se’m resistien.

Obrador, per tant, és un mot que des d’aleshores m’ha agradat perquè m’evoca records agradables. Quan en vaig buscar el significat al DIEC i a l’Alcover Moll, hi vaig trobar:

obrador m. [LC] [IMI] Taulell o oficina on es fa algun treball manual. L’obrador d’una sabateria, d’una pastisseria.

obrador m. Lloc on treballa algú en les feines d’un ofici, indústria, comerç. Que tot hom tenga tancat los obradors los diumenjes, doc. a. 1289 (RLR, iv, 509).

Em quedo amb el que he subratllat: “Taulell o oficina on es fa algun treball manual” i “lloc on treballa algú en les feines d’un ofici”. És justament el significat del que pretenc amb aquest bloc: treballar amb les propostes i les demandes de formació permanent que m’arribin des dels centres educatius dels país.

[1] http://en.wahooart.com/A55A04/w.nsf/OPRA/BRUE-8BWMUY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *