99 recomanacions…

A l’atenció del Director, Directora,

Benvolguda,

Tornem a estrenar un any. A saber què ens procurarà! Segur, però, que hi posarem tot el que faci falta per empènyer-lo endavant. Encara és costum començar-los amb tot de bons propòsits que, al llarg dels mesos, van caient…

Hi ha un propòsit, però, que no l’hauríem d’abandonar mai, que ha de ser ferm i que hauríem de lluitar cada dia per aconseguir-lo: fomentar l’ hàbit lector i millorar la competència lectora dels alumnes. Potser estaria bé escriure aquest propòsit entre tots, amb unes lletres ben grosses, al tauler de notícies de la sala de professors, no creieu?

Jo també començo l’any amb aquest propòsit (de fet, aquest els dels pocs que no he abandonat mai). I ho faig amb una bona recomanació. No, més ben dit, amb 99 recomanacions. Es tracta del nou llibre que el Grup de treball Passió per la Lectura de l’AM Rosa Sensat ha publicat dins la col·lecció “Dossiers”( i que, per cert, presenten a la l’Associació el dia 23 de gener):

 

El coordinador del grup és en Jaume Centelles, no cal dir res més oi? La seva passió per la lectura, els llibres i les biblioteques és gairebé un patrimoni nacional. Suposo que ja coneixeu el seu blog, La invitació a la lectura? Si no és així us recomano que l’afegiu entre els vostres preferits, perquè la seva actualització constant i la qualitat   de les obres LIJ que presenta són d’admirar.

Bé doncs, com us deia, hi ha un grup de treball de mestres que fa “només” vint anys que es troben, de forma periòdica, per compartir experiències de lectura. Aquest grup es va constituir l’any 1999 amb el nom de “La lectura, passió o pressió?” i ha anat evolucionant i s’ha quedat amb la passió. Llegeixen molt, trien bons llibres i fan propostes per gaudir-ne a l’aula. Aquestes propostes estan disponibles a la biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, per a qui vulgui consultar-les. I ara, a més, n’han fet una tria i han decidit compartir-les amb tots els mestres mitjançant aquesta publicació.

El dossier té una estructura molt senzilla: presenta 99 llibres d’EI, CI. CM i CS. Els llibres estan agrupats per temàtiques, per cicles i per proposta didàctica. Així, trobem llibres de diferents temes (la vida secreta dels arbres, El cistell de la Caputxeta, Les aromes de l’Àfrica…) i diferents maneres d’aprofundir en la seva lectura (anàlisi de relats, com llegir, lectura d’imatges, escriptura…). Cada llibre es presenta en una fitxa amb una proposta senzilla, fàcil de dur a terme sense més requeriments que moltes ganes de llegir i de passar-ho bé amb la lectura.

Us recomano molt que, si no el teniu encara, l’adquiriu per a la biblioteca del vostre centre  i dediqueu alguna trobada amb el claustre a explorar-lo i a parlar-ne, segur que en sortiran bones idees i propostes. I també, si encara no ho heu fet, i és a la vostra mà, que organitzeu una visita amb els mestres a la biblioteca de l’Associació, és un dels llocs de referència de la LIJ en aquest nostre país.

A criteri vostre, com sempre!

Que tingueu un any planer.