Parlar i escoltar, salva vides

A l’atenció de la Directora,

Benvolguda,

No sé si n’esteu al cas: avui 10 d’octubre es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental, d’ençà del 1992. Els objectius d’aquesta commemoració són equiparar la salut mental a la física, lluitar contra l’ estigmatització dels trastorns mentals i impulsar iniciatives que afavoreixin la millora d’atenció i la inclusió de les persones que pateixen aquests trastorns.

Aquest any la celebració gira al voltant de la prevenció del suicidi. Ho sabíeu que l’anàlisi de la mortalitat a Catalunya al 2017 xifra en 495 les defuncions per aquesta causa? El total de morts per accident de vehicles de motor en el mateix període és de 264…

M’agradaria recomanar-vos cinc coses, per mirar-se en calma: dues webs, un article i dos documentals:

 • La web d’Obertament, una associació que treballa amb pas ferm per la salut mental i la lluita contra l’estigma:

 • Un nou model d’atenció per a la salut mental: http://ara.cat/_634da6ef?s=w
 • El documental Peixos d’aigua dolça (en aigua salada), sobre el trastorn de l’espectre autista (TEA), produït per la Federació Catalana d’Autisme i emès al programa Sense Ficció fa uns mesos: no us el deixeu perdre!
 • El documental que s’estrena aquest vespre al canal 33, Apocalypse Club:Fer un taller de cinema per acabar rodant l’última escena de la mítica “Casablanca”. Aquest va ser el desig d’un grup d’usuaris del Club Social de la Fundació Centre de Psicoteràpia de Barcelona (CPB), un centre que té l’objectiu de trencar amb l’aïllament de les persones amb malalties mentals. Els responsables del centre van recollir el guant i van muntar un taller que va acabar amb una petita pel·lícula amb l’escena.

  L’èxit del projecte els va fer anar més enllà, i un any després van emprendre el rodatge d’un anunci sobre l’estigma que hi ha contra la salut mental per al concurs d’espots publicitaris de l’associació Obertament. L’experiència encara va anar millor i van guanyar el tercer premi. Això els va animar a seguir treballant en el taller i a afrontar un projecte molt més gran: un curt.

  Les idees van anar fluint i, finalment, es va decidir que el curt girés al voltant d’una apocalipsi zombi. El guió el van fer entre tots i la història arrenca quan grup d’usuaris nous es vol inscriure al club social CPB i un virus estrany es propaga per tota la ciutat. Tancats i aïllats dins el club, cada un dels membres afronta els seus problemes mitjançant la seva lluita personal contra l’epidèmia. El Club Social passa a ser el Club de l’Apocalipsi: l'”Apocalypse Club”.

  De com es va viure el taller de cinema i els tres rodatges en va sortir “Apocalyse Club”, un documental que recull les impressions i sensacions dels responsables i dels usuaris del club. Es va estrenar als cinemes Texas de Barcelona el novembre del 2018 i ara el canal 33 l’estrena a la televisió coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental.

  https://www.ccma.cat/tv3/dos-documentals-per-sumar-se-al-dia-mundial-de-la-salut-mental/noticia/2953732/

 

La salut mental, tant important com la física, de vegades ens passa desapercebuda. Sensibilitzeu la comunitat educativa: hem de ser capaços de detectar, de donar ajuda i d’evitar l’estigma. Si ho creieu convenient, feu arribar aquests vídeos i webs al vostre claustre.

Gràcies per la vostra implicació.