Sortim al pati?

02dibuix

Imatge del bloc El pati que volem, escola Colònia Güell

A l’atenció de la Directora/ Director

Benvolgut, volguda,

Tot caminant a tocar d’un parc, no fa gaire dies, vaig fixar-me en l’àrea de joc per als més petits. Una mena d’estructura de plàstic, fusta i metall de colors molt vius. Estava col·locada damunt d’una superfície  de lloses de cautxú premsat de color vermellós i, a més, tot el recinte, com no podien ser d’altra manera estava degudament delimitat per una tanca de fusta d’uns  80 cm. d’alçada. Completava la instal·lació un gronxador i un parell de bancs per a persones adultes. Vaig pensar en la calor que hi deu fer el mes d’agost i, també, en quines possibilitats de joc oferia als infants tot plegat: ben poques, a banda de pujar i baixar, és clar. Això sí, tot plegat devia tenir tots els permisos, llicències i homologacions. de la Unió europea.

Em va venir al cap una proposta que feia en Francesco Tonucci: “Preguntin als usuraris què volen en una àrea de joc i com la volen”, “No pensin per ells”. Cada dia hi ha menys espais amb terra per fer clots, pastetes i pastissos de fang i fulles. I no parlem d’amagar-se, de sortir de l’angle de visió dels adults.

Tot sovint les llars d’infants i les escoles em demanen el parer sobre els patis i la seva organització, sobretot pel que fa al dels més petits: quin tipus de materials s’han d’utilitzar, quines normes de seguretat han de complir… Com més va més segur estic que hauríem d’anar molt amb compte a l’hora de pensar els nostres patis: és dels espais més importants del centre, el que més pot oferir per assolir la 8a competència, la d’autonomia i iniciativa personal. En quina altra situació escolar li serà permès decidir? Tot just deu fer uns cinc anys que hi comença a haver equips de mestres que es pregunten per la raó d’una paradoxa: Deixaríem dues hores i mitja setmanals de treball a les aules sense pensar-hi gens ni mica? Si ho multipliqueu per trenta tindreu les hores que la majoria d’infants dels parvularis es passen dins del que anomenem “patis”al llarg d’un curs escolar.

Quan busques la definició de “pati en el Diccionari de l’IEC et cau l’ànima als peus: espai inútil, ple de mals endreços, vet-ho aquí. La majoria dels nostres espais exteriors estan pavimentats i, en general, tenen poca vegetació. D’espais “privats”, ni un. De taules per esmorzars amb els amics tampoc; us imagineu que cada dia us fessin esmorzar drets i sols? Doncs això és el que proposem a la majoria de canalla de cinc anys i a tots els d’educació primària.

Diumenge passat el telenotícies va oferir un “dos minuts” dedicats als nous projectes de pati que han iniciat alguns centres. Com a mostra s’esmentaven els de l’Escola Roser Capdevila de Polinyà i el de l’Escola Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló; d’aquesta última no fa gaire dies em mirava el seu bloc i vaig quedat impressionat. En el TN s’explicaven els seus projectes, la implicació de les famílies i dels alumnes: vet-ho aquí un prjecte de centre, de veritat. No cal dir que també es va donar veu a les dues persones del país que, ara mateix, estan fent més per millorar la qualitat educativa dels espais exteriors: la Carme Cols i en Pitu Fernàndez. Des d’aquí una abraçada, forta.

Mireu, si el tema “us pica” us recomano que doneu un cop d’ull al seu web: El safareig. A dins hi trobareu una relació d’experiències de centres que comencen a caminar en la millora de la qualitat d’aquests espais:

 https://elnousafareig.wordpress.com/

Si us animeu, doneu un cop d’ull a la feina que han fet, i estan fent, a l’Escola Colònia Güell

http://es.slideshare.net/acalvis/el-pati-que-volem-escola-colnia-gell-40694428?qid=75758a7e-9ae3-486a-b420-7816e68dc959&v=default&b=&from_search=1

http://www.gencat.cat/mediamb/butlleti/bev/graf_but71/projecte_colonia_guell.pdf

I si encara us n’han quedat més ganes gaudiu amb el “Relat d’una transformació” de l’Escola Castell de Farners:

https://sites.google.com/site/naturaalpati/pati-cicle-inicial


I vós com ho teniu tot plegat? N’heu parlat alguna vegada? Potser us agradaria posar el vídeo del TN al vostre claustre i començar a parlar-ne…

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/patis-de-les-escoles-fets-entre-tots/video/5563017/#.Vj92VukS1cg.facebook

Ei, com sempre, però, a criteri vostre!!