Tots de colònies? Mare meva!

A l’atenció del Director, directora

Benvolguda, benvolgut,
em consta que ja fa temps us en vaig parlar però hi torno perquè la qüestió s’ho val i ni de lluny està resolta: les “Colònies i esquiades, escolars”. Em sembla particularment greu que des de centres d’educació finaçants amb fons públics es desenvolupin aquesta mena d’activitats si no es pot garantir que hi participen el 100% dels alumnes. De vegades sembla que oblidem que aquests centres, escoles i instituts públics, tenen per objectiu prioritari la MILLORA DE LA COHESIÓ SOCIAL. Us imagineu què pensen els alumnes “que es queden a terra”? A aquests alumnes, normalment, se’ls ofereixen dues possibilitats: anar a l’escola o l’institut o quedar-se a casa seva, fer festa vaja. A través d’una activitat escolar experimenten amb tota la cruesa que ells són uns “matats de la vida”, és molt greu, molt. Hauria d’estar prohibit.

Hi insisteixo: Un centre escolar finançat amb diners públics no hauria de desenvolupar aquestes activitats si no pot garantir que hi assisteixen TOTS els alumnes, sense excepció. Em costa molt de creure que la majoria de centres no s’adonin què estan fent amb aquestes activitats, que no vegin que estan adobant i regant la llavor de l’exclusió social. Doncs bé, per evitar haver de suspendre aquestes activitats us apropo l’experiència de dos centres, una escola i un institut

Justament ahir a la tarda vaig tenir la sort de treballar a l’Escola “La Noguera” de la ciutat de Balaguer. Quan ja estava a punt d’anar-me’n em van obsequiar amb dos presents: un joc de tres sabons de mans i una ampolla de “sabó moll” (A casa sempre n’hem dit així). Aquesta escola, com moltes, té una diversitat cultural i econòmica molt gran entre les famílies dels alumnes.

Com tantes escoles, diria que la majoria hores d’ara, anaven de colònies un cop l’any. Vet-ho aquí, però, que enmig de la crisi econòmica, es van adonar que moltes famílies no podien assumir el cost de l’activitat. Podien haver fet dues coses: suspendre-la i esperar temps millors o bé rebel·lar-se i fer anar el cap. Van optar per la segona, és clar. En Josep Pedrós, un mestre jubilat en l’actualitat, explica que fa cinc anys, degut a la difícil conjuntura socioeconòmica, des del centre es va plantejar el repte d’aconseguir que TOT l’alumnat pogués gaudir de les ofertes formatives i lúdiques que proposava l’escola, les colònies una de tantes.

Què van fer? Doncs crear una Cooperativa per elaborar, dins les instal·lacions del centre i dins l’horari escolar, diversos tipus de sabó. L’activitat suposa recollir l’oli usat de les cases dels alumnes i, també, de diversos establiments de restauració. Els diners aconseguits amb la venda de sabó es destinen a les colònies de Cicle Superior. Aquest curs tenen previst augmentar la producció i les vendes per tal que es pugui subvencionar una part de les colònies dels cursos de cicle mitjà. Una petita part dels beneficis s’inverteix en l’adquisició d’estris i equipament per a l’elaboració dels diversos tipus de sabons. Com es poden adquirir els sabons? Doncs es poden comprar a l’eco botiga que l’escola té ubicada al vestíbul, i també a les parades que munten els alumnes, les famílies i els mestres, a les fires de productes artesans del municipi i dels pobles veïns, en diumenge, és clar! A totes les festes de l’escola sempre hi ha un punt de venda al pati. La seva experiència va aparèixer al web del Programa “Barça kids” del FCB Barcelona.

unnamed

http://fcbkids.cat/es/news/id/276

I la segona experiència, com us deia, d’un institut: El Guillem Catà de Manresa. El centre tenia per objectiu cohesionar els alumnes de primer curs i se’ls va ocórrer que unes colònies podien ser una activitat idònia per assolir-lo i començar el curs “amb bon peu”. S’adonaren, però, que la situació econòmica de moltes famílies no permetria als seus fills de participar-hi. També se’ls va plantejar el dubte de suspendre l’activitat o rebel·lar-se i “fer anar el cap”. També optaren per la segona possibilitat: Van decidir que les colònies de primer es farien dins del propi centre educatiu. En aquest cas fou el diari La Vanguardia que se’n va fer ressò.

UN INSTITUTO ORGANIZA COLONIAS EN SU PROPIO CENTRO POR LA CRISIS

Profesores y alumnos del Guillem Catà de Manresa han valorado muy positivamente las colonias | El objetivo era la cohesión del primer grupo de ESO y las colonias han podido contar con el 100% de participación

CARLES JODAR

http://www.lavanguardia.com/local/bages/20121210/54356988972/instituto-organiza-colonias-propio-centro-por-crisis.html

Las colonias de los alumnos de primero de ESO del instituto Guillem Catà de Manresa se convirtieron en un problema y han acabado siendo un motivo de orgullo para maestros y alumnos del centro. ¿Cuántas veces buscaremos la solución a un problema lejos, cuando en realidad la tenemos a tocar? Cuando empezó el curso escolar, como cada año, desde el instituto se planteó realizar unas colonias con el objetivo de cohesionar a los nuevos alumnos. Pero pocos eran los que se apuntaban. ―Resulta caro contratar un autocar y más en un momento en el que algunas familias tienen problemas para llegar a final de mes”, les afecta la crisis, reconoce la directora del centro, Marta Codina. Pero se ha buscado solución y las colonias se han celebrado en el propio instituto. Los alumnos se han quedado a dormir, se han organizado actividades dirigidas por los alumnos del ciclo de Animación Socio Cultural que estudian en el instituto y se ha conseguido “una participación del 100% de los alumnos con una valoración muy positiva‖, explica orgullosa Marta Codina.
Los alumnos del Guillem Catà, gracias a las colonias celebradas en el mismo centro, han conseguido descubrir las posibilidades que ofrece su instituto y la gran cantidad de cosas divertidas que se pueden realizar en el entorno inmediato de los propios alumnos. Además ―el objetivo de cohesión de las colonias se ha conseguido claramente‖, según reconoce Codina.

Alumnos satisfechos

Raúl y Paula son dos de los alumnos que, con sus 12 años de edad, participaron en estas colonias. Los dos se muestran convencidos de que repetirían una experiencia como las colonias en el propio instituto y contestan sin dudar que ―fueron muy divertidas‖. El resultado ha sido satisfactorio para alumnos y para profesoras como Antonia Maria Araide que reconoce estar ―muy contenta‖ después del resultado porque al principio no tenían claro que las colonias en el mismo centro motivaran a los alumnos.

Una carpa por falta de espacio

El equipo pedagógico del Guillem Catà está mostrando imaginación ante la crisis durante todo el curso. Mientras unos se quejan por tener que trabajar en módulos prefabricados, los alumnos y profesores de animación sociocultural -uno de los ciclos más reconocidos del instituto- se muestran más que satisfechos con la carpa que se les ha instalado en un espacio abierto del centro. Los alumnos de este ciclo siempre han carecido de espacio para organizar algunas de las dinámicas grupales que acostumbran a realizar, según ha reconocido la directora del centro. La carpa ha solucionado esta necesidad.

unnamed2

LA VANGUARDIA. 11.12.2012

I al vostre centre com teniu aquesta qüestió? Feu colònies? Hi van TOTS els alumnes?
Us convido, si és el cas, també a rebel·lar-vos i “fer anar el cap”.

Gràcies