Quan aneu de viatge, afegiu-les a la llista!

Biblioteca Nacional de Pristina (Kosovo)

Biblioteca Nacional de Pristina (Kosovo)

 

A l’atenció del Director, directora,

Benvolguda, benvolgut,

quan hom es planteja un viatge a una ciutat qualsevol (però sobretot les europees), habitualment comença per donar un cop d’ull a les imatges que li facilita la xarxa, a través dels motors de cerca disponibles. Un cop situat, el “viatger”, potser farà un pas més enllà i anirà a llegir l’article que la Viquipèdia presenta en relació a aquella destinació. La lectura de l’article, sens dubte, posa ordre, classifica, i ajuda a situar-se: la mateixa estructura del redactat ajudarà al “viatger” a diferenciar tot allò que li ofereix la història, l’art i la cultura dins del casc urbà seleccionat.

Resulta habitual que, a la fi, dins la llista de “visitables” s’hi incloguin els museus de més anomenada, els palaus més espectaculars, el jardí més romàntic, els castells més enigmàtics i una col·lecció més o menys extensa de centres de culte religiós. Pam amunt, pam avall, la majoria de nosaltres efectua aquesta mena de visites, s’interessa per aquesta mena, diguem-ne, d’instal·lacions. El cas de les esglésies m’interessa en particular ja que en una societat cada cop més secularitzada resulta paradoxal aquest interés; tot i que, ho penso, la majoria de les persones, un cop n’han vist un parell, diria que totes les veuen igual, llàstima!

Doncs bé, us proposo que, des d’ara en endavant, afegiu un altre “visitable”: la biblioteca. Us ben asseguro que si mai aneu a la del Congrés dels Estats Units d’Amèrica del Nord no l’oblidareu, el mateix us passarà si entreu a la nova biblioteca nacional de França, la que, potser en un deliri de grandesa faraònica, va promoure el President socialista Francoise Mitterrand: són quatre edificis encarats, espectacular!

Mireu, avui no us voldria escalfar el cap, que la vida ja està prou complicada. Us convido, això sí, a que doneu un tomb per aquest bloc de grans biblioteques.
http://www.elplacerdelalectura.com/work-view/las-49-bibliotecas-mas-alucinantes-del-mundo

Ah, me n’oblidava: encara que no figuri en aquesta llista us recomano de cercar la biblioteca de Pristina, la Nacional de Kosovo.

Que tingueu un bon viatge!!