Fins quan?

Captura de pantalla 2014-05-07 a les 19.58.40

A l’atenció del Director, directora

Benvolguda, benvolgut,

si ho recordeu, fa un parell de mesos (12.04.2014) es desenvolupà una sessió plenària al nostre parlament per tractar, monogràficament, la qüestió de la pobresa. El resultat va decebre per tots els costats. Ningú, absolutament ningú va estar a l’alçada, ni el govern ni l’oposició. El President Mas va venir a dir que “hi ha els diners que hi ha i no n’hi ha més” i també, és clar que aquesta disponibilitat econòmica estava molt condicionada per l’obra dels governs tripartits i per l’ Estat espanyol. D’ això, tècnicament, se’n diu fer atribucions externes incontrolables. Qui les formula queda absolutament exempt de tota responsabilitat: tot és culpa dels altres. Per la seva part, els partits de l’oposició es van dedicar a criticar el govern i la falta de mesures concretes. El Ple va mantenir el to de confrontació previst i habitual: tothom es va espolsar les puces i va dir que la culpa era del veí de la dreta o de l’esquerra, segons la seva posició.

Tothom en quedà decebut, tothom. Quan dic tothom vull dir, no les persones a títol individual sinó les entitats del tercer sector que, des fa setmanes, mesos i anys, estan “salvant la papereta” als govern i les oposicions de torn en relació a aquest enorme problema. Si no ho vaig sentir malament, precisament ahir es va fer públic que un 20% dels catalans viuen en el llindar de la pobresa (1 de cada 5!!!). Els polítics del país no van donar la talla, em dol molt reconèixer-ho. Quan serem capaços de fer política de veritat, de país? Les entitats del tercer sector, agrupades en una taula també van quedar decebudes:

http://www.tercersector.cat/noticies/les-entitats-socials-lamenten-la-falta-de-concrecio-del-ple-de-la-pobresa-i-reclamen-un

El Diari ARA en la seva edició d’avui recull la presentació d’un estudi sobre la pobresa que va presentar el Sr. Juan Carlos Gallego (Secretari General d’aquest sindicat). Segons aquest treball Catalunya és un dels territoris on més han augmentat les desigualtats, amb una concentració de la renda en la població més rica. En els anys previs a la crisi, els nivells de desigualtat a Catalunya eren inferiors a la mitjana Europea mentre que ara es troben per sobre. Les diferències entre les rendes altes i les més baixes han augmentat. La renda del 20% de les famílies amb ingressos elevats és 6 vegades superior a la renda del 20% amb menys ingressos. Segons un informe electorat pel sindicat CO l’11,7 % dels treballadors en actiu catalans viu per sota del llindar de pobresa, un percentatge que el 2008, a l’inici de la crisi, se situava en el 8,6 %, mentre que a Espanya el percentatge de treballadors pobres arriba al 12,3 % i a Europa la xifra es queda en el 9,1 %.

http://www.ara.cat/societat/informe-CCOO_0_1133886806.html

I perquè us dic tot això? doncs per justificar, i situar, degudament, la meva indignació i, altre cop, la meva decepció. A finals d’abril es va fer públic l’Anuari de Mèdia.cat (Observatori crític dels mitjans de comunicació). Aquesta entitat, promoguda pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, entre d’altres, s’ocupa de posar llum al que anomenen “SILENCIS MEDIÀTICS”: Notícies que ho haurien de ser però que, per raons diverses, no ho arriben a ser. Doncs bé, dins de l’Anuari de 2013 hi apareix la dada que el Departament d’Ensenyament ha subvencionat (via concerts) amb 100 milions d’euros els darrers quatre anys les escoles vinculades a la Prelatura de l’Opus Dei. Si voleu descarregar-vos tot l’informe (que s’ho val) aneu a:
http://www.media.cat/anuari/wp-content/uploads/2012/04/AnuariMediacat2013.pdf
I si voleu saber més coses d’aquesta bona colla cliqueu aquest altre enllaç

Mireu, jo no em poso en la seva opció religiosa, a les antípodes de la meva, ni tampoc en la segregació de sexes que practiquen a partir del primer curs d’educació primària. Tot això, ara mateix ho vull obviar. Em quedo només amb els diners públics que han anat a parar a uns centres i, de retruc a unes famílies, que, ara mateix, no ho necessiten. La immensa majoria de famílies que opten per aquesta mena de centres educatius tenen la vida resolta i no n’hi ha cap que formi part de les estadístiques de l’informe de Comissions Obreres.

I que ningú no em surti en que és Llei i que aquesta s’ha de complir. Tots coneixem experiències que ens diuen que aquesta màxima no es complex en molts àmbits de la nostra societat. Quedat dit!!

A veure què us sembla a vós?

LA GENERALITAT DESTINA 25 MILIONS D’EUROS A L’ANY A LES 16 ESCOLES DE L’OPUS DEI
La nova edició de l’Anuari Mèdia.cat de silencis mediàtics, promogut pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, mostra en un reportatge de Núria Vilà que aquestes escoles que segreguen per sexes han rebut 100 milions en els últims quatre anys.
EL DIARI DE L’EDUCACIÓ. 30/04/2014

http://diarieducacio.cat/la-generalitat-destina-25-milions-deuros-a-lany-a-les-16-escoles-de-lopus-dei/
Anuari de Mèdia.cat REDACCIÓ

infografia_escoles_opus-1024x708
Núria Vilà per a l’Anuari de Mèdia.cat

Sindicats, associacions de mares i pares, moviments estudiantils i una part de l‘oposició al Govern, concretament ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP, han tornat a posar en qüestió en els últims mesos la subvenció que reben escoles privades i vinculades a l‘Opus Dei, que ja estan finançades per les quotes que paga l‘alumnat, a causa de les importants retallades en el pressupost d‘educació dels últims anys. Però la polèmica va més enllà del vessant estrictament econòmic. La vocació religiosa d‘aquestes escoles, la segregació d‘alumnes per raó de gènere i l‘elevat estatus econòmic del seu alumnat són factors que han portat una part de la comunitat educativa a plantejar a la conselleria d‘Ensenyament la supressió o reducció d‘aquestes ajudes públiques.

El debat torna a aparèixer perquè el Govern de CiU –amb el suport o no d‘ERC– ha d‘aprovar abans del mes de setembre la renovació dels concerts educatius. El pressupost d‘Ensenyament ha disminuït en més de 1.000 milions d‘euros (1.170.211.671) durant els quatre anys de conveni entre la Generalitat i les escoles concertades. Malgrat la davallada general, l‘Executiu d‘Artur Mas sosté que els pressupostos d‘Ensenyament han augmentat el 2014 un 0,2%, un increment de 8 milions d‘euros respecte de l‘any passat. El cert és que els fons per a l‘escola concertada, segons dades de Comissions Obreres, han crescut un 4,8% aquest any respecte de 2012, és a dir, un augment de 41 milions d‘euros més en relació amb fa dos anys. El 2014, segons dades publicades pel sindicat Comissions Obreres, Catalunya patirà una reculada d‘inversions en educació d‘un 22% respecte de 2010.

Tot i que la conselleria d‘Ensenyament no ha fet públiques dades oficials sobre aquests concerts i s‘ha negat a donar-les a l‘Anuari Mèdia.cat, càlculs realitzats a partir de les dades obtingudes del Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), de sindicats i de partits de l‘oposició permeten afirmar que les subvencions a les 16 escoles relacionades amb l‘Opus Dei voregen la xifra de 25 milions d‘euros l‘any. El càlcul surt de multiplicar el que rep, segons el DOGC, cada any cada unitat concertada, i multiplicar-lo per les unitats concertades de què disposa cada centre. Cal matisar que l‘Opus Dei no és el propietari de cap escola oficialment, però sí que n‘assumeix la garantia de la seva formació cristiana. A més d‘aquestes 16 escoles de l‘Obra, hi ha un altre centre vinculat a la congregació religiosa Legionaris de Crist que també separa els alumnes per raó de gènere i rep diners públics. Es tracta de l‘escola Reial Monestir de Santa Isabel, situada al barri de Sarrià (Barcelona), que obté més d‘un milió i mig d‘euros cada curs.

La vocació religiosa és un dels motius fonamentals que impulsen les famílies a escollir aquest tipus d‘escolarització. El curs 2011/2012, un 73,3% de l‘alumnat de les escoles concertades de Catalunya cursava l‘assignatura de religió catòlica. En canvi, a l‘escola pública aquesta matèria té un seguiment minoritari al Principat: només un 16,2% de l‘alumnat d‘educació primària i secundària cursava aquesta optativa.