Dues Montserrats

A l’atenció del Director/a

Benvolguda, benvolgut,

a l’ombra de Sant Jordi, cada any, arriba la seva “col·lega”, la M. de déu de Montserrat, copatrona de Catalunya. A diferència d’altres noms de dona, diria, que el de Montserrat es manté en un estat de salut prou digne, si més no si es consulta l’Idescat, a l’hora de triar noms de criatures

“Segons la llegenda, la primera imatge de la Mare de Déu de Montserrat fou trobada per uns pastors el 880. Després de veure una llum a la muntanya, els xiquets van trobar la imatge de la Mare de Déu a l’interior d’una cova. Quan el bisbe s’assabentà de la notícia, va intentar traslladar la imatge fins la ciutat de Manresa, però el trasllat resultà impossible, ja que l’estàtua pesava massa. El bisbe ho interpretà com el desig de la Mare de Déu de romandre al lloc on se l’havia trobada i ordenà la construcció de l’ermita de Santa Maria, origen de l’actual monestir.

La imatge que es venera en l’actualitat és una talla romànica del segle XII realitzada en fusta d’àlber i de faig. Representa la Mare de Déu amb Jesús assegut a la falda i mesura uns 95 centímetres d’alçada. A la mà dreta sosté una esfera que simbolitza l’univers; el xiquet té la mà dreta alçada en senyal de benedicció mentre que a la mà esquerra sosté una esfera que recorda una pinya, signe de fecunditat i vida perenne”.

(Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Mare_de_D%C3%A9u_de_Montserrat)

Però les “Montserrats” del país no s’acaben aquí. Us recomanaria descobrir-ne una altra: la de Montferri, a l’Alt Camp. Sembla increïble que allà al mig s’hagi erigit una ermita-santuari com aquell. El disseny i el projecte són d’en Josep M. Jujol que, com sabeu, fou un dels arquitectes modernistes més prolífics a les comarques meridionals. Havia obtingut el títol d’arquitecte mentre Lluís Domènech i Montaner era el Director de l’Escola d’arquitectura de BCN. La “Montserrat” de Montferri fou projectada i començada a construir entre els anys 1926-1928. A principis dels noranta del s. XX se’n feren obres de restauració i consolidació sota la direcció de l’arquitecte  Joan Bassegoda i Nonell (que també fou un dels majors responsables de l’esplèndida restauració de l’Abadia de Santa Maria  de Poblet).

Montferri-aeria-3

 

Si hi aneu ja em direu què us ha semblat. A mi em va impressionar molt.

Bon viatge!!