Som on som, mare meva!

scale.php

A l’atenció del Director/a

Benvolguda,volgut,

que l’Informe PISA de l’OCDE té “moltes cares” no ho poso en dubte. Que se’n podria parlar molt, també. Que no inspira gaire confiança el fet que estigui promogut i finançat per una organització que té per objectiu el creixement econòmic, també em predisposa, sempre, a llegir-lo amb “moltes ulleres. Amb tot, però, cal admetre que, hores d’ara, és de les avaluacions externes més serioses que es desenvolupen, des del punt de vista conceptual i metodològic.

No sé si sabeu que el Sr. Andreas Schleicher n´és la cara visible. Ha vingut més d’un cop a BCN convidat per la Fundació Jaume Bofill i la UOC. Doncs bé, resulta que aquest senyor es va trobar no fa pas gaire amb el Ministro Wert a Galícia. El resultat? patètic, valoreu-ho vós mateix: estan en dos mons diferents i parlen llenguatges que no tenen res a veure.

La veu de Galícia.es
Dimarts 4 de febrer de 2014
SARA CARREIRA

L’aprenentatge per memorització , clau del fracàs educatiu espanyol

http://www.lavozdegalicia.es/noticia/sociedad/2014/02/04/aprendizaje-memorizacion-clave-fracaso-educativo-espanol/0003_201402G4P27991.htm

El director de l’informe PISA ( Andreas Schleicher ) va explicar ahir que Espanya no millora en el rendiment acadèmic per què se segueix ensenyant com fa dècades , mitjançant la memorització de fórmules i frases. No s’aposta clarament per la capacitat de cada alumne per aprendre , atenent la seva particularitat. Les proves  PISA no es basen en el que se sap – « Google ho sap tot» , va dir gràficament – sinó en «què es pot fer amb el que se sap » .

Espanya falla estrepitosament:  no s’interioritzen els conceptes , les idees subjacents després dels problemes,  sinó que s’estudien fórmules i es repeteixen , els nens no tenen confiança i atribueixen als altres o a la sort seus errors , quan un estudiant asiàtic respon de forma diferent ( « sé que si treball dur , els meus professors em van a ajudar a obtenir l’èxit »).

No es valora ni es coneix el treball dels professors , als quals no se’ls dóna llibertat per ensenyar. Critica també la desigualtat d’un sistema en què amb prou feines hi ha mobilitat social, el que neix pobre té moltes possibilitats de quedar-se així . La classe socioeconòmica decideix més que la capacitat de l’alumne , i els pares , encara que es preocupen a l’hora de triar escola, ho fan preocupats pel « renom , però no pel rendiment , pels resultats reals » .

Dels 60 països analitzats , 40 havien millorat en els últims anys , mentre que Espanya es manté sense avanç , «no hi ha dinamisme ». Si fos per els diners destinats a educació, Espanya hauria de tenir els nivells de Corea , que està al capdamunt; que les aules tenen millors ràtios que les de Singapur o Finlàndia , al capdavant de PISA; que els nens passen prou hores a classe i que el salari del professorat és bastant acceptable

El ministre José Ignacio Wert , present a la xerrada , va respondre fent cas omís a les crítiques que li afectaven i, com si hagués sentit ploure, va carregar  carregar sobre els professors tota la responsabilitat: són ells que han de canviar la didàctica.