Anem bé, tanmateix.

 

 

Welcome!

A l’atenció del Director/a

Benvolguda/ benvolgut,

la segona edició del Diccionari de l’IEC assenyala que l’adverbi “tanmateix” expressa que una cosa és lògic que ocorri, especialment malgrat allò que semblava oposar-s’hi. M’ha semblat del tot pertinent per comentar-vos aquesta notícia. Enmig d’un allau de notícies que et deixen l’ànim per terra, hom podria pensar que estem en la direcció de l’abisme i que ben aviat ens hi estimbarem. Resulta preocupant la capacitat dels mitjans de “generar opinió” i de configurar el nostre estat d’ànim. Federico Mayor Zaragoza en comentar aquesta evidència deia: “Ens tenen permanentment ocupats i espantants”; al sistema li convé això.

Malgrat tots els malgrats, el país, i molt particularment l’escola, treballa i avança cada dia. A distància curta, de vegades, pot resultar imperceptible o, fins i tot, el contrari. No és cert, però. Mireu sinó les dades del baròmetre de la comunicació i la cultura: resulta que en sis anys, només en sis anys, la mitjana de llibres llegits pels catalans i les catalanes ha passat del 3,4 al 4,3 en aquest interval de temps.

Us asseguro que és per estar-ne cofois.Per tant, des d’aquí, la meva enhorabona a vós i al vostre centre per la contribució que hi heu tingut.No en dubteu mai: malgrat el fum i la boira, anem, aneu, endavant i en la direcció correcta.

Els catalans llegeixen un llibre més de mitjana, de sis anys ençà.
Són dades del Baròmetre de la comunicació i la cultura · El Gremi de llibreters i el Gremi d’editors fan les seves previsions de cara a Sant Jordi

http://www.vilaweb.cat/noticia/4106797/20130419/catalans-llegeixen-llibre-mitjana-sis-anys-enca.html

Els catalans van llegir una mitjana de 4,3 llibres durant el 2012. Es tracta d’un lleuger increment respecte l’any anterior i arriba a ser d’un llibre més que fa sis anys, quan se’n llegien 3,4. De fet, la lectura és el segon consum cultural més estès, només després d’escoltar música. El 61% de la població del país llegeix llibres, que suposen 3,9 milions de persones. Pel que fa a l’idioma, l’espanyol continua essent l’opció preeminent (66,6%) i els llibres en català superen la quarta part del consum total (27,8%), un 15% més que els darrers sis anys. Són dades que ha presentat el Baròmetre de la comunicació i la cultura, a partir de l’estudi del 2012 sobre el consum de llibres a Catalunya.

Les dades del baròmetre també indiquen que els lectors catalanoparlants consumeixen llibres tant en castellà com en català en una proporció similar (51% enfront al 45,8%), és a dir, fan un consum bilingüe. Per contra, els lectors castellanoparlants fan un consum de llibres més elevat en castellà que en català (87% enfront a l’11%), és a dir, tendeixen a fer un consum més monolingüe. Per la seva banda, els lectors en altres llengües, el 50% consumeixen llibres en castellà i el 13% en català. Actualment, 1,1 milions de persones llegeixen llibres en català.

El principal gènere literari el 2012 ha estat la novel·la. Així, sis de cada deu llibres van ser d’aquest gènere i el segueixen els llibres divulgatius (10%), les biografies i memòries (7%), l’assaig, els llibres d’autoajuda i manuals (4%), els contes i la poesia (2%) i els còmics, el teatre i els llibres infantils i juvenils (1%).

Les expectatives del Gremi de llibreters i del Gremi d’editors

Els gremis de llibreters i d’editors preveuen facturar aquest Sant Jordi el mateix que l’any passat (18 milions d’euros, que suposa la venda d’un milió i mig de llibres aproximadament) o lleugerament per sota. Segons el president del Gremi d’editors, Xavier Mallafrè, es preveu que faci sol i això també afavorirà la compra de llibres. Mallafrè ha donat algunes dades sobre el tipus de llibre que compra la gent per la Diada de Sant Jordi. Tot i que els editors s’esforcen en publicar el major nombre de novetats al voltant de Sant Jordi i  que els periodistes en destaquen semper els més venuts, les dades diuen que només quatre de cada deu títols són novetat.

Segons Mallafrè, hi ha hagut una davallada en la venda de llibres d’entre el 5% i el 10%. Possiblement s’acostaria al 10% però no hi arribaria. “No hem repercutit en el preu la baixada del consum. A contrari, el preu mig del llibre ha baixat en els últims dos anys. De comú acord amb els llibreters, el que fem és ajustar el nombre d’exemplars editats, una estratègia més eficient i endreçada.”

Els responsables dels principals gremis del sector del llibre també han comentat les dades que dóna el baròmetre sobre el llibre digital: el 44% dels lectors que han obtingut un llibre per internet l’han comprat mentre que el 56% no han fet cap tipus de pagament. El tema remet directament a la pirateria. Segons el vicepresident del Gremi de Llibreters, Jeroni Boxareu, el consum digital és d’un 8% del total del consum de llibres, i d’aquest un 55% s’estima que són obtinguts a través de la pirateria. Això suposa entre 300 milions i 400 d’euros l’any que no es facturen a l’Estat espanyol. I Mallafrè constata que la manca d’una legislació a fet augmentar la xifra, mentre que en d’altres països com França les descàrregues pirates han disminuït. Per això l’editor ha dit: “Reivindiquem que es normalitzi la legislació, per aconseguir un canvi de cultura i d’hàbit de consum. La pirateria per internet s’ha de legislar igual que s’ha fet amb el medi ambient o amb la seguretat viària.”