Escriure a l’escola

Imatge de http://theinspiredclassroom.com/2012/03/writing-the-what-the-why-and-the-how/

 

A l’atenció  de la Directora/r

Benvolguda, volgut,

Passa el temps que vola, arribem el final del segon trimestre. Els centres tornen a anar atrafegats corregint exàmens, introduint notes en els aplicatius (Complicatius?) i redactant informes. Potser una vegada més, i amb raó, en algun moment algú huarà dit allò de: “Aquesta canalla no sap escriure”!A part de reeditar els comentaris, plegats, faríem bé de preguntar-nos què fem per millorar-ho, per aconseguir que els alumnes aprenguin a escriure d’una vegada.

Quan parlo d’ensenyar a escriure no em refereixo, evidentment, a escriure paraules, a conèixer l’alfabet, a emplenar buits o fins i tot a escriure mots ortogràficament correctes. Parlo de saber “redactar”. Escriure, igual que llegir, és molt més que ajuntar lletres. Quan parlem d’aprenentatge de l’escriptura parlem del domini de tota una sèrie d’estratègies que impliquen representar-se el destinatari i l’objectiu, textualitzar-lo (redactar-lo) després de planificar-lo i, sobretot, reflexionar-hi, revisar-lo, reescriure’l. Qui se n’ocupa d’això?

Deu fer un parell de mesos us ressenyava en una entrada un article del sr. Luri, on assenyalava, que a parer seu, cap, o ben pocs, són els centres que tenen ben definida una línia educativa pel que fa a l’aprenentatge de l’escriptura. És un desert, en poques paraules. Si en la lectura ho tenim una mica endreçat, en escriptura és força preocupant.

Doncs mireu, resulta que a d’altres països en són molt conscients d’això. Si us ve de gust d’entretenir-vos-hi, doneu un cop d’ull a aquesta web, i al qüestionari que proposa: “És la vostra escola de primària una escola d’escriptura?”. És en anglès, però segur que algun dels vostres especialistes us podrà donar un cop de mà en la traducció. El mateix traductor del navegador que empreu podrà fer el fet, arribat el cas.

http://www.booktrust.org.uk/writing/everybody-writes/is-your-primary-school-a-writing-school/

Potser, segons els resultats que obtingueu, seria un bon moment per plantejar-ho en un claustre.
A criteri vostre però.