Sort en tenim, dels grans

A l’atenció del Director/a

Benvolgut,volguda,

imagino que ja n’esteu al cas d’aquesta notícia: des que va començar el mes de març, en Jaume Bonet, un jubilat de les Illes està de vaga de fam contra la política lingüística del govern Bauzà, a les Illes. No sé quina mena de reacció us va provocar conèixer-la. A mi, personalment, em va tornar  a envair un sentiment molt profund d’agraïment, cap a les persones grans. Són persones que coneixen “la mesura real de les coses”, persones que han passat pel no res i que, per tant, saben el valor autèntic de les coses importants. La llengua n’és una.

Moltes persones, més joves, no hi paren l’atenció deguda a aquesta creuada contra la llengua a les Illes, a casa nostra i arreu. Des que van nàixer, o bé des que tenen records, la llengua sempre hi ha estat, tot s’ho han trobat fet, no han hagut de lluitar per res, des que van començar a l’escola que el català hi és present.

Una llàstima i, sobretot, un perill immens perquè avui dia costa molt escoltar posicionaments nítids sobre la llengua, sobretot a dins dels centres escolars (el cartell del “Som escola.cat”, per exemple, es fa molt difícil veure’l a l’entrada o a l’exterior dels centres).

Sabeu?, estic molt cansat, i tip, d’escoltar exemples de dimissió lingüística protagonitzats per persones de parla catalana, arreu. El perill més gran d’extermini de la nostra llengua som nosaltres mateixos, no pas les agressions externes. Això els lingüistes ho saben molt bé.

Sort en tenim dels grans, que ens recorden la mesura i el valor exacte de les coses.

Gratitud i respecte pel Sr. Bonet.

Jaume Bonet: ‘El PP vol posar les bases per a l’extermini del català’

 

http://www.directe.cat/noticia/191326/jaume-bonet-el-pp-vol-posar-les-bases-per-a-l-extermini-del-catala

Aquest membre de Jubilats per Mallorca porta 18 dies en vaga de fam, ingerint només aigua en protesta per la política del govern de José Ramón Bauzá

L’1 de març d’aquest any va ser un Dia de les Illes Balears diferent dels altres. Jaume Bonet, un membre de la junta directiva de l’associació Jubilats per Mallorca va iniciar una vaga de fam en protesta per una política que “vol posar les bases de cara a un futur extermini” de la llengua catalana. Una acció que avui complex 18 dies en què Bonet es troba “cada dia més cansat” però amb el compromís i les ganes suficients per “allargar-ho encara bastant més”, afirma. Una vaga de fam és una acció radical, contundent, que de moment no ha rebut cap gest del govern balear però que ha provocat onades de solidaritat arreu dels Països Catalans, sacsejats pels atacs a la llengua dels governs del PP.

Cansats de la política lingüicida del govern del PP a les Illes Balears, una entitat mallorquina ha decidit iniciar una vaga de fam “per moure la gent a pensar en els atacs a la nostra llengua” i “fer arribar els nostres arguments a la majoria de la població”. L’entitat en qüestió és Jubilats per Mallorca, un grup que com el seu nom indica està integrada per pensionistes que treballen “en defensa de la llengua, de la cultura, del territori i en favor del reconeixement ple de la nostra dignitat i dels nostres drets socials, culturals, econòmics i de tota casta”. El lingüístic, per tant, és “un front més de lluita, com també ho és la reforma laboral o la defensa del territori”.

Per protestar han emprès una acció que de moment no passa desapercebuda i ja acumula nombroses mostres de solidaritat arreu dels Països Catalans. Es tracta d’una vaga de fam, una acció de màxims i utilitzada en casos puntuals. Un dels més destacats que s’han viscut en els darrers temps al nostre país és el de Tomàs Sayes, estudiant de la UAB que el març del 2009 va estar 31 dies en vaga de fam en protesta pel Pla Bolonya i en defensa de la universitat pública. O el cas d’Amadeu Casellas, un pres anarquista que va protagonitzar diverses i radicals vagues de fam per demanar el seu alliberament.

“Vull allargar la vaga encara bastant més”Jaume Bonet té 64 anys. És el membre de Jubilats per Mallorca que de moment està duent a terme l’acció. Una vaga de fam que va iniciar el passat 1 de març. Aquest diumenge fa 18 dies que Bonet només ingereix aigua. L’activista ha explicat en una entrevista a l’ACN que es troba “cada dia un poc més cansat, però en general bé” i que segons els metges el que ha de fer és reposar molt. Assegura que la seva intenció és “allargar la vaga encara bastant més” ja que “si volem arribar haurem d’aguantar molt més”.

I expressa: “Si una persona s’esforça i allò que vol aconseguir fracassa, aquella persona no ha fracassat, el que ha fracassat és l’èxit que esperava. Nosaltres ens esforçarem i el resultat ja veurem quin serà, haurem fet el que haurem pogut”.

Cap gest del PP però sí interès de regidors popularsBonet diu, sense ressentiment, que no ha rebut “cap gest” del govern balear, però subratlla que “tampoc ho esperàvem”. “Per part del PP no tenim constància de cap moviment”, afirma. Ara bé, destapa quelcom que el PP intenta portar en secret: la diversitat més enllà de l’aparent cohesió interna. “Hem sabut que indirectament regidors del PP d’alguns pobles de Mallorca s’han interessat per nosaltres però no directament, sinó a través de persones”.

El PP, cap a l”extermini’ del català. L’actitud d’hostilitat del PP envers la llengua palesa l’estratègia lingüicida del partit, segons Bonet. Ho explica amb els seus 64 anys d’edat i havent patit per tant les conseqüències de la repressió franquista: “L’actitud del govern balear és d’atac radical contra la llengua. Naturalment no la volen exterminar en 15 dies però volen posar les bases de cara a un futur extermini”.

‘Atac frontal’ a la declaració universal dels drets lingüístics. Bonet titlla d'”estocada molt grossa” la modificació de la llei de funció pública que ha impulsat el govern balear perquè el català deixi de ser un requisit i passi a ser un mèrit. A parer seu, “fan inútil el coneixement del català, el redueixen a la inutilitat i això és realment greu, és un atac frontal a la declaració universal dels drets lingüístics”.