Només paraules

A l’atenció del Director/a

Benvolguda, benvolgut,

probablament esteu al cas de qui és el Sr. Ken Robinson. Ens els darrers mesos han estat nombroses les seves intervencions en públic que s’han penjat “Youtube”. Sens dubte paradigma actual de la comunicació al més pur estil USA, tot i el seu origen britànic, el Sr. Robinson és dels que no deixa indiferent. Més enllà de fer pública la meva opinió, que no ho pretenc ara mateix, si que us voldria convidar a passar una estona al davant del vídeo de l’enllaç inferior. Penso que, potser, us pot agradar i, fins hi tot, ajudar a reflexionar sobre els orígens, el funcionament i les conseqüències d’una cosa tan complexa, i apassionant per nosaltres, com el món de l’escola i el funcionament dels actuals sistemes educatius . A través d’una animació d’il·lustracions, el Sr. Robinson us presentarà el seu “Mapa mental” en relació a aquesta qüestió. L’he trobat, si més no interessant, per clarificador i sistèmic.

Veureu, a mi m’ha agradat per diverses raons:

1.  Dóna arguments per fugir de les anàlisis simplistes del món educatiu. Defuig, sobretot, les nostàlgiques (l’escola “d’abans” era millor), com les apocalíptiques (l’escola “ha tocat fons”).
2. Aporta arguments interessants per defensar la necessitat de bastir una “ESCOLA PER A TOTS”, veritable repte de l’educació en aquest punt de la història.
3. Ajuda a entendre, en part, el perquè massa alumnes no “sintonitzen” amb l’escola actual.
4. Avisa d’un dels perills, que també a parer meu, assetgen els sistemes educatius de l’actualitat: la seva mercantilització. És a dir, el creure que l’escola, només, ha de servir per satisfer les necessitats dels mercats financers, econòmic i empresarials del moment.

No us vull entretenir més, que és dissabte.

“Hi ha 3 tipus de persones en el món: els inamovibles, els movibles i els que es mouen” Aquestes paraules de Benjamin Franklin, foren emprades per Ken Robinson, el mes de gener de 2010, al finalitzar la seva exposició en un dels esdeveniments organitzats per la RSA (http://www.thersa.org/) en què desenvolupava algunes de les idees que més tard aprofundiria  a “Bring on the Learning Revolution”. Learning Cognitive “va traduir” en un format d’animació Scribing, les principals idees de la conferència a RSA”

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AZ3JmuaUrxs

One thought on “Només paraules

 1. Pepi Marqués

  Boníssim! per pensar-hi, i molt.
  Recordava haver llegit un article al suplement es del diari “ La Vanguardia”, que parlava del que s’anomena la “Teoria de les intel•ligències múltiples” del psicòleg Howard Gardner. Qui al seu dia, va rebre el premi Príncep d’Astúries de les Ciències Socials, per aquest treball.
  Ens diu, que les persones tenim diferents tipus d’intel•ligències, i que cada una és independent de l’altra. Per sort defensa que no només és intel•ligent, aquell que destaca a nivell acadèmic.
  Sé que el Departament d’Ensenyament, en el seu PFZ, ha ofert un curs sobre aquesta temàtica. Caldrà que comencem a pensar-hi, i poder portar-ho a la pràctica?. Com molt bé dieu, en general, a l’escola no anem bé.
  Us passo un enllaç d’un vídeo molt curt, que ens en fa “cinc cèntims”.

  http://www.youtube.com/watch?v=2bfph8_KOqI

Comments are closed.