Desnonaments

A l’atenció del Director/a

Benvolguda, benvolgut,

fa una setmana us vaig fer arribar la recomanació d’un vídeo del professor Olalla que, des d’Atenes feia una crida a favor de la veritat i a la mobilització a l’hora d’entendre la suposada crisi econòmica del país d’Homer. M’havia agradat i completat el meu parer en relació a aquest cas. Avui li toca, però, a una realitat que ja tenim a casa nostra: el desnonament d’habitatges familiars. Us ho imagineu per un moment? Què faríeu si us hi trobéssiu?

Personalment, considero una immoralitat que hom sigui desnonat del seu habitatge però que, a la vegada, aquest fet no li suposi liquidar el seu deute amb una entitat bancària. Tot i ser al carrer, continues havent de fer efectius els pagaments de la hipoteca que et va permetre traslladar-te al nou, o al primer, habitatge. Recordo que, en més d’una ocasió, us he demanat de fer atenció al fenomen del creixement de la pobresa. Per raó de conviccions rebo, sovint, comunicats d’assemblees locals de Càritas; us ben asseguro que fan por, una tristesa enorme: cada setmana que passa creix el nombre de famílies que fan cua per accedir als lots alimentaris setmanals o als menjadors populars.

Diria que, avui dia, una institució educativa responsable no hauria de fer-se “el sord” a aquesta realitat. Perquè, d’altra banda, teniu informació “actualitzada” de les famílies dels vostres alumnes. A veure si resultarà que ho tenim a tocar i fem com si res. Seria preocupant.

http://in.directe.cat/josep-loste/blog/6687/els-desnonaments-i-el-capitalisme-salvatge

 

DIUMENGE, 23.10.2011. 10:06 H

Els desnonaments i el capitalisme salvatge

Les fredes estadístiques assenyalen que 50 famílies al dia es queden sense casa a Catalunya com a conseqüència de desnonaments o execució d’hipoteques per part de les entitats financeres. El pitjor de tots aquests clars atemptats contra la dignitat humana és que una gran quantitat de famílies es queda en situació d’exclusió social dura i pura, en ser, l’habitatge hipotecat, el seu únic habitatge habitual. Abans que s’arribi a produir un desnonament s’haurien esgotar tots els mitjans de diàleg entre les parts a través de la concessió d’una moratòria , la negociació extrajudicial del préstec hipotecari i, fins i tot, a través de la mediació social amb la intervenció dels propis serveis municipals i de la Generalitat . D’altra banda, la solidaritat social es fa cada vegada més necessària en aquests casos i, en la majoria de les ocasions, no existeix. Així, alguns individus de pocs escrúpols, s’aprofiten per especular amb els habitatges embargades, per llogar-los, o bé vendre’ls, al preu que sigui, aconseguint així un enriquiment lícit, però moralment menyspreable.