Pobresa infantil

A l’atenció del Director/a

Benvolguda,benvolgut,

al llarg del curs m’ho heu sentit “dir” més d’un cop: la pobresa infantil és un dels fenòmens socials més preocupants de la nostra societat. A Catalunya, la taxa de risc de pobresa infantil s’ha disparat en els darrers anys i la situació de crisi econòmica continua impulsant una crisi social que afecta als més vulnerables. Amb l’objectiu de trobar punts en comú i treballar per acabar amb aquesta situació, la Fundació Pere Tarrés, Càritas Catalunya i la Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA) van celebrar el passat 17 de desembre del 2010 la jornada sobre pobresa infantil a Catalunya “Situació actual i estratègies de superació”. Aquesta setmana s’ha publicat el recull de la jornada titulat “Propostes per a l’atenció a la pobresa infantil”.

Els efectes negatius de la pobresa infantil sovint són invisibles per a la majoria de la societat. La seva situació indefensa i vulnerable limita el seu futur i impulsa la repetició del cicle d’exclusió que ja viuen els pares. En una llar familiar en situació de pobresa, les oportunitats són limitades, especialment per als més vulnerables, i això genera un cost personal i social molt elevat. No es tracta tan sols d’una situació individual o de la col·lectivitat de la família afectada, sinó que també hi ha un cost elevat per a la societat. El capital humà d’una societat és el seu principal actiu ja que sense ell no existeix. Un capital humà desprotegit, en situació de pobresa i d’exclusió, impedeix el desenvolupament d’una societat forta, fracturant-la, amenaçant la cohesió social i generant fenòmens sociològics preocupants. És per això que la sensibilització sobre la pobresa infantil és un dels reptes fonamentals per aquest any, ja que es requereix l’ajuda de tothom per acabar amb aquesta situació.

Si us interessa, el podreu llegir a:

http://www.peretarres.org/mails/projectes_socials/pobresa_infantil/Jor_pobresa_infantil.pdf

S’ho val, creieu-me, a partir de la meitat del document trobareu una relació de propostes interessant.

Salutacions