La taronja és el fruit del taronger. Els fruits tenen una polpa que està formada per nombroses vesícules plenes de suc. El taronger dolç és el més conreat de tots els cítrics. És un cítric de color entre el groc i el roig, color que rep el nom de taronja, per aquest fruit.
VALOR ENERGÈTIC
Com tots els cítrics és ric en Vitamina C i la podem menjar sencera o en forma de suc. La taronja té un elevat contingut d’aigua, vitamina C, àcid fòlic i minerals, com potassi, magnesi i calci. Té força quantitat de fibra, que es troba sobretot en la part blanca, i el seu consum afavoreix el trànsit intestinal.
HISTÒRIA
Els tarongers dolços van ser portats a Itàlia, Espanya i Portugal de l’Índia al segle XV. Hi ha diferent tipus de taronja dintre del conjunt de taronges dolces. Un dels tipus més comú és la taronja de València, que es conrea a Espanya, Àfrica i Austràlia
Avui dia, moltes persones de tot el món prenen cada dia taronja, ja sigui sencera o en suc, perquè les taronges són una de les millors fonts i més barates de vitamina C que existeixen. A diferència de molts altres animals el cos humà no fabrica vitamina C amb regularitat. La Vitamina C ajuda a curar les infeccons i les ferides, per això és molt important.
CURIOSITATS: “LA TARONJA I LA PARELLA”
Quan algú té o busca la seva parella ideal, es refereix a ella com la seva mitja taronja. Per què? per què no la mitja poma o el mig cogombre? L’expressió apareix per primera vegada en El banquet, de Plató. En aquesta obra es narra un banquet organitzat pel poeta tràgic Agató. En finalitzar el menjar i per a fer més amena la festa, un dels comensals proposa als convidats que cadascun improvisi un encès elogi a Eros. Quan li toca el torn a Aristòfanes, relata un mite segons el qual va haver un temps que en la raça humana era gairebé perfecta.
La importància de la taronja és tan gran que fins i tot li han fet un Museu a Burriana (Castelló). Podeu visitar la seva pàgina clicant damunt la imatge.