LACASTANYADA

1225448590087_f2

La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants. Prové d’una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la castanyada és el moscatell. Pels volts d’aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paper de diari. Es veu que molts anys enrere la Castanyada era una celebració dedicada als morts, un antic àpat funerari. Les castanyes es menjaven en un ambient estrictament familiar i es feia una cerimònia de culte, amb una actitud molt seriosa i respectuosa.

Els Miners atrapats a Xile

El 5 d’agost del 2010, 33 miners van quedar atrapats a l’esfondrament de la mina de San José (Copiapo, Xile). Amb un missatge enganxat al ferro d’una perforadora es podien comunicar i deien que estaven vius dins del refugi que hi havia a la mina. Les famíles i les autoritats van començar a preparar un rescat que va posar fi a 69 dies dins la mina. Semblava impossible perforar 700 metres per rescatar els 33 miners, però gràcies a uns geòlegs i enginyers xilens i membres de la NASA van poder treure’ls de la mina. El primer miner que ha sortir ha estat en Florencio Ávalos i l’últim de sortir en Luís Urzúa, el lider del grup. Aquest ha tingut el rècord Guiness per ser l’home que ha estat més temps sota terra.
Ha sigut un final feliç.

Video dels miners

INFO-K: Medalla per a la mare de les 3 bessones

La Roser Capdevila, la dibuixant de “Les Tres Bessones”, ha rebut la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya gràcies als dibuixos animats de l’Elena, l’Anna i la Teresa que s’han fet famosos a tot el món. Aquest premi reconeix la feina que ha fet la creadora de “Les Tres Bessones” per donar a conèixer el català i la cultura del nostre país a través dels personatges dels seus contes i dibuixos animats.

La Roser ha dit que li agradaria poder trencar lA Medalla amb un martell per poder repartir els trossos entre les persones que l’han ajudat i també entre tots els nens i nenes de tot el món, que són els que es diverteixen amb les aventures que ella ha creat.

Sant Jordi 2010

Una cançó per aquells i aquelles que avui rebran la primera rosa.

En el dia de Sant Jordi
tots el cors enamorats
amb una rosa gentil
anhelen ser recordats.

I si és vermella la rosa
que t’ofrena l’amador
accepta-la molt joiosa
com a simbol de l’amor.

Un dia i un altre dia
amor et demostrarà,
pero amb una rosa roja
durant l’any no t’ho dirà.

La lluiràs orgullosa
molt a prop del teu escot,
serà la més gran fortuna,
la penyora d’un amor.

Entre les fulles d’un llibre
la guardaràs dolçament,
com feren els nostres pares
i faran els nostres néts.

En mirar-la tan marcida
quan hagim passat els anys,
la recordaràs encesa
i trèmula entre les mans.
(Antònia Abante
canta Santi Vendrell)

INFO-K A L’AULA: Terratrèmol a Xile

Un fort terratrèmol de 8,8 graus de l’Escala de Richter va sacsejar Xile, un país de Sud-amèrica, la matinada de divendres a dissabte. A l’Aula d’Acollida ve en Juan que és de Viña del Mar, a uns 200 km de l’epicentre del terratrèmol.

La capa de la superfície de la Terra és com un trencaclosques gegant perquè està dividida en diferents blocs: les plaques tectòniques. Aquestes plaques sempre es mouen i algunes vegades es mouen d’una manera tan bèstia que provoquen terratrèmols importants i això és el que ha passat a Xile. En aquest país sud-americà xoquen la placa de Nazca i la de Sudamèrica que provoquen un moviment d’uns 8 centímetres cada any, però el 28 de febrer passat es va moure d’una manera molt més brusca.
El terratrèmol ha causat molts morts i ha deixat milions de persones sense casa. Hi ha carreteres destrossades i ponts completament trencats. Com que ha passat de matinada, a dos quarts de quatre quasi tothom estava dormint dins dels edificis i ha provocat més morts.
A tot això, hi hem de sumar que ja hi ha hagut més de 100 rèpliques del terratrèmol, algunes força importants. Molta gent, potser per por de quedar-se sense menjar o aigua o potser per aprofitar el descontrol que ha provocat el terratrèmol, han decidit entrar a botigues i centres comercials per endur-se tot el que hi troben. La situació és tan greu que el govern ha decidit que l’exèrcit surti al carrer per aturar-los.
Juan i Natalia

Video de l’info-k

Web TERREMOTOCHILE