FELICITATS CAMPIONS !!!!
ALUMNES DE 4rt ESO GUAYANDORS DE LA LLUITA DE SUMO
ALUMNES DE 4rt ESO GUAYANDORS DE LA LLUITA DE SUMO
Us volem comunicar que el proper dia 11 de juny es farà a Sant Celoni l’edició 2016 de la ROBOTSENY KIDS, competició de robòtica en la que participen els alumnes de 2n d’ESO.
El dia 21 de gener del 2016 la classe de segon C vam fer una sortida a Sant Pere de Vilamajor, una excursió que els dies 28 i 29 de gener farien les classes de segon A i de segon B. L’ excursió va començar a partir de l’institut, pel camí anàvem fent parades i el monitor ens anava explicant cosses sobre els camins, les cases i diferents coses de l’Edat Mitjana. En Jordi, el nostre monitor, en va explicar que per el camí que anàvem passaven tots el comerciants que es dirigien cap a Sant Pere, també ens va dir que no tots es podien permetre tenir un cavall i tenien que portar a l’esquena un pes de més de 15 quilos, altres es permetien tenir cavalls o carros i no tenien que portat el pes a sobre.
Al arribar vam esmorzar i després ens vam dirigir cap a l’església i vam arribar a una part d’arqueologia on ens van ensenyar ossos de persones i ens van dir que era un antic cementiri, llavors ens van ensenyar que estan fent unes reconstruccions de diferents cosses de l’edat Mitjana per els alumnes que venien d’excursió. Per ultim ens van ensenyar com van construint l’església amb un andan de fusa que feien ells, en Jordi va dir que en la construcció de l’església treballaven nens, dones i homes, també que moria molta gent ja que es queien d’una gran altura.
RES ÉS EL QUE SEMBLA:
ANY 2015
Viviu la dimensió π ( 3 i una mica més)
LA MEVA VIDA A LA TEVA MÀ
La dimensió π, alumnes 2n ESO
Una il·lusió òptica és qualsevol il·lusió del sentit de la vista que ens porta a percebre la realitat de diverses formes. No estan sotmeses a la voluntat i poden variar entre una persona i una altra.
Els alumnes de 2n ESO han treballat les il·lusions òptiques des de les assignatures de plàstica i ciències naturals. Aquesta és una mostra del seu treball:
• Què és el sucre?
Sucre és el nom comú que és dóna als diferents tipus de sucres refinats. El nom de sucre també s’utilitza per a diferents monosacàrids i disacàrids, que normalment tenen un gust dolç.
• D’on prové el sucre?
El sucre prové de fonts vegetals com per exemple el bambú. Les dues collites de sucre més importants són:
• La canya de sucre: La primera producció de sucre de canya va ser a l’Índia. La major part de la producció de canya de sucre prové de països amb climes càlids com per exemple Brasil, Xina… Des de el segle VI abans de Crist, el sucre de canya ha estat utilitzada per extreure’n i filtrar-ne el suc. Els productors després, tracten el líquid per treure les impureses. A continuació bullen el suc. Finalment, després d’haver colat el líquid dolç, el cristal·litzen formant cristalls de sucre.
• La remolatxa: El sucre de remolatxa prové de regions amb climes freds com per exemple el nord est i l’est d’Europa. Els productors de sucre, tallen la remolatxa rentada,i n’extreuen el suc amb aigua calenta. Després treuen les impureses i ho filtren. Finalment, per evaporació dels líquids, cristal·litzen la porció sòlida, i n’extreuen els cristalls de sucre.
• Tipus de sucre
El sucre es pot classificar pel seu origen ( canya de sucre o remolatxa) però també pel grau de refinació.
Hi ha diferents tipus de sucre:
• Sucre bru: S’obté del suc de canya de sucre i no es sotmet al procés de refinació. El sucre bru és un producte integral per això te menys sacarosa que altres sucres que no siguin integrals.
• Sucre ros: És menys fosc que el sucre bru, però amb un major percentatge de sacarosa.
• Sucre blanc: És un dels sucres amb més percentatge de sacarosa. Té un 99,5 de sacarosa.
• Sucre refiant: És el més pur, és a dir, té entre un 99,8 i un 99,9 percentatge de sacarosa. Al sucre refinat li apliquen reactius com carbonats o calç per extreure la major quantitat d’impureses, fins aconseguir la màxima puresa. En el procés de refinament es desfan alguns dels seus nutrients com minerals i vitamines.
• Productes alternatius del sucre
A part de tots els sucres que coneixem també hi ha una gran quantitat de productes alternatius al sucre. Els més populars són els següents:
– L’Stèvia: És un producte amb un gust fort i molt dolç. És recomanable per els diabètics, ja que regula de forma natural els nivells de sucre a la sang, i millora la tolerància a la glucosa.
– Xarop d’Atzavara: L’Atzavara és una planta d’origen mexicà. Es considera el doble de dolç que el sucre. Gràcies al seu baix nivell de glucosa, no produeix pujades de sucre a la sang.
– Xarop d’Auró: L’Auró té el seu origen al Canadà i al nord dels Estats Units. És ric en nutrients i dolç amb lleuger gust a vainilla.
– La mel: La mel és produïda per les abelles i formada per glucosa, fructosa i minerals. La mel és un aliment dolç casi com el sucre però com és un aliment natural format per fructuosa porta menys sacarosa que el sucre refinat.
– La fructosa: És una forma de sucre trobada en els vegetals, la fruita i la mel. El consum de la fructosa és indicat en pacients que pateixen diabetis.
– La sacarina: És un edulcorant artificial. És més dolç que el sucre i també està indicat pels diabètics.
• Beneficis i inconvenients del sucre
El sucre és una font important d’energia per l’organisme encara que es troba associada a calories buides que no contenen vitamines ni minerals.
Els principals beneficis del sucre són:
– Alimenta al sistema nerviós, el sucre és l’ encarregat d’ alimentar les neurones que només ho fan de glucosa.
– Efecte relaxant, prendre la quantitat adequada de sucre té un efecte relaxant, doncs això es produeix quan el sistema nerviós està ben alimentat.
– El consum moderat de sucre durant la infància és molt important perquè aquest ingredient té un paper fonamental en el desenvolupament dels teixits.
Un consum de sucre excessiu té els seus inconvenients:
– Empitjorament de la salut, doncs el consum en excés de sucre refinat fa que s’ acumuli greix poc saludable per l’organisme.
– Provoca fatiga i falta d’ energia perquè disminueix la capacitat d’ absorció dels nutrients.
– Afavoreix l’ obesitat, el sucre és una de les causes més importants de l’ obesitat tant en nens com en adults.
VSF JUSTÍCIA ALIMENTÀRIA GLOBAL és una associació formada per persones que creuen en la necessitat de canviar el sistema agroalimentari actual que oprimeix i expulsa a les comunitats rurals i destrueix el medi ambient. Aquest canvi passa per la consecució d’un model de desenvolupament rural just a favor de la Sobirania Alimentària com a proposta que dignifiqui la vida camperola i garanteixi la sostenibilitat ambiental, social i cultural sobre el Dret a l’Alimentació per a tota la població mundial.
Els professors de l’institut Giola participem i treballem en un curs impartit per aquesta entitat per sensibilitzar i participar sobre l’educació transformadora cap a un model alimentari més just socialment, respectuós amb el medi ambient i que fomenti l’equitat entre homes i dones. També pretenem ampliar els coneixements i competències de la pràctica docent, mitjançant eines i recursos que promoguin l’educació per la transformació social en les temàtiques citades.
Aquest vídeo és una mostra del tema tractat a l’assignatura de Projecta Xarxa al curs de 2 ESO que il·lustra molt didàctica i clarament aquestes qüestions