Autores: Alba Plaza Saiz i Lucía Marcelo
Quan vam haver d’escollir tema per fer el treball de recerca ja sabíem que volíem treballar en alguna cosa relacionada amb els mites científics, i quan vam veure entre les propostes del professorat un treball relacionat amb els mites de la Coca-Cola vam escollir-lo sense dubtar. En ser la beguda més famosa del món, hi ha un munt d’aspectes de la Coca-Cola que podríem haver estudiat. Però de seguida vam veure que per estudiar els mites només ens calia fer una investigació de la composició i de les propietats químiques de la beguda que tinguessin alguna relació amb els mites, a més d’un estudi detallat d’aquests. En tot moment el nostre objectiu va ser poder donar una explicació científica als fenòmens que observàvem en la comprovació dels mites.
Hem investigat la certesa i la falsedat de quatre mites, els que vam considerar que eren més famosos i més ràpids i econòmics d’estudiar: la Coca-Cola produeix corrosió dental, la Coca-Cola és capaç de treure el rovell, la Coca-Cola és capaç de dissoldre la carn en vint-i-quatre hores i la reacció de Coca-Cola i Mentos produeix una reacció capaç de rebentar l’estómac d’una persona. I hem arribat als següents resultats:
– La Coca-Cola i els Mentos sí que reaccionen gràcies al diòxid de carboni de la
beguda i la rugositat dels caramels, perquè ofereixen molts punts de
nucleació que fan que l’equilibri CO 2 (aq) ⇌ CO 2 (g) es desplaci cap a la formació de CO 2 en estat gasós. Tot i que aquesta reacció es produeix de forma molt ràpida i violenta, la pressió que es genera no és suficient per rebentar un
estómac i suposem que només causaria el vòmit al consumidor.
– Podem afirmar que la Coca-Cola no té la capacitat de dissoldre la carn en
vint-i-quatre hores i, també, que el procés de descomposició que va patir la
carn va ser més ràpid que el de dissolució, en les condicions en les quals vam
treballar.
– La Coca-Cola és capaç de causar corrosió dental perquè els diferents
ingredients que té la converteixen en una substància àcida capaç de fer malbé
l’esmalt dental. Tot i això, per arribar a patir un desgast extrem, com el que vam
observar, cal prendre grans quantitats de Coca-Cola.
– La Coca-Cola sí que té la capacitat d’eliminar el rovell dels metalls per l’àcid
fosfòric que conté. Aquest àcid reacciona amb l’òxid de ferro (III) i té lloc una
reacció àcid-base gràcies a la qual l’òxid de ferro (III) acaba convertint-se en
sals de fosfat de ferro que es dissoldran en la beguda.
Tutora: Núria Castillo Solans
Deixa un comentari