Autora: Berta Cunill Vallribera
Sempre he tingut un cert interès cap a temes relacionats amb l’agricultura i l’alimentació, per aquest motiu vaig decidir orientar el meu treball cap a una d’aquestes àrees. Finalment em vaig decantar per fer un treball orientat cap a l’àmbit agrònom, en concret, sobre el cultiu de les mongetes del ganxet. Tot i això, també he volgut destacar la importància nutricional dels llegums, de manera que hi he incorporat petites mostres d’àmbit nutricional. Així doncs, partint dels conceptes bàsics de la mongeta del ganxet, vaig desenvolupar la línia d’investigació següent: “Per què consumir mongetes del ganxet si presenten un cost elevat en comparació a les altres varietats?”. A mesura que anava desenvolupant la teoria i anava aprofundint en el conreu d’aquest llegum em va sorgir una altra pregunta; “Per què cultivar mongetes de ganxet?”.
Per tant, aquest treball va adreçat a la resolució d’aquestes dues idees. Per fer-lo cal comprendre, en primer lloc, les característiques i història dels llegums amb l’aprofundiment del conreu de mongetes i de les mongetes del ganxet. Tot seguit de cinc pràctiques: dos mapes on he ressaltat les zones d’origen dels diferents llegums i un mapa geogràfic de Catalunya on he destacat les zones de la DOP i les zones que reclamen formar-hi part. La següent pràctica realitzada fou l’entrevista al Manel Cunill i Ramon Casamada amb la visita d’un camp amb tutorat de canya i un de malla. Finalment vaig fer tres pràctiques consecutives per tal de respondre la primera investigació, les quals es basen en la comparació entre diverses mongetes el grau de curvatura, les seves propietats nutricionals i organolèptiques, mitjançant un tast.
En resposta a la primera línia d’investigació, orientada cap als motius del consum de la mongeta del ganxet, vaig observar que el grau de curvatura d’aquesta varietat de mongeta estava unit a unes millors propietats nutritives; menys greixos i igual quantitat de proteïna en comparació a les altres varietats de mongetes, com també a unes majors qualitats organolèptiques. Així doncs, els motius del consum de la mongeta del ganxet són unes majors propietats nutritives, organolèptiques, com també el fet que són un producte de
proximitat, per tant, potenciem la pagesia de la comarca.
Pel que fa a la segona línia d’investigació, relacionada amb els motius del cultiu de la mongeta del ganxet, observem que és un cultiu que requereix atenció i dedicació. Per tant, l’objectiu de conrear les mongetes del ganxet normalment no es basa a buscar el màxim benefici, sinó a fer perdurar una variació molt reconeguda per la gastronomia. També cal destacar que gran part dels conreus de mongetes són de jubilats o pagesos on la mongeta del ganxet només formen una petita part dels seus beneficis totals. Així doncs, cultivar mongetes no comporta uns grans beneficis, ni tampoc podem afirmar que és un conreu senzill, per tant, el principal motiu per conrear mongetes és el fet de fer perdurar una gran varietat valorada per les seves propietats amb l’esforç i la dedicació dels pagesos de la zona.
Tutora: Rosa Marfà Morros
Deixa un comentari