Mònica Allué Moreno, Pol Olivella Morral i Anna Serra Peralta–

Quan vam començar el treball de recerca teníem clar que volíem que fos experimental i que estigués relacionat amb la biologia.

Tots tres tenim la passió comuna de l’agricultura urbana. Per triar el tema de la nostra investigació relacionat amb aquest interès vam visitar l’IRTA, l’ICTA i el CRAG. Allà vam descobrir la recerca actual en cultius urbans i sostenibles, especialment en cultius hidropònics. Després de cercar informació sobre aquests, vam voler investigar si era possible fer-los a casa.

La hipòtesi inicial de la qual vam partir va ser: “és possible fer cultius hidropònics de tipus casolà “; aquesta hipòtesi la vam complementar amb una segona: “els cultius hidropònics presenten avantatges davant dels cultius tradicionals”. Vam elaborar el marc teòric en què vam descriure la nutrició de les plantes (centrant-nos en les solucions nutritives), els dos tipus de cultius, tradicionals i hidropònics (fent èmfasi en aquests darrers,  les seves característiques i els seus usos) i la morfologia, els valors nutricionals i el cultiu de l’enciam. En el marc pràctic vam cultivar enciams a tres espais diferents utilitzant com a mètodes de cultiu el tradicional en terra, la hidroponia de safata i la hidroponia de perlita, i els vam comparar. Vam cultivar sis enciams meravella fent servir cada un dels tres tipus de cultiu en cada un dels tres espais; en total vam tenir 54 individus analitzats.

Per tal de poder arribar a respondre les hipòtesis plantejades, vam comparar el creixement dels enciams en els tres tipus de cultiu, mitjançant un estudi estadístic realitzat a partir del diari que vam anar confeccionant dia a dia. Vam poder comprovar que tots eren viables en l’àmbit casolà, tot i que només en un dels tres espais van sobreviure tots els enciams cultivats. Tot i que inicialment no ho teníem plantejat, també vam analitzar el color de la fulla mitjançant un microscopi, per observar l’abundància o mancança de cloroplast, perquè vam veure que el color dels tipus de cultiu era molt diferents. Pel que fa al gust i l’aspecte, vam fer enquestes de tast a pagesos, biòlegs, cuiners i consumidors, i també vam comparar el cost dels tres tipus de cultiu. Respecte al gust, un alt percentatge de les persones entrevistades preferien els enciams hidropònics perquè eren més dolços, tot i que manifestaven que l’aparença era pitjor que la dels tradicionals.

Amb tota aquesta comparativa vam concloure que, tret del gust, la hidroponia no presenta avantatges respecte al conreu tradicional en l’àmbit casolà.

TUTORA: MIREIA PANADÉS UROZ