Arribem a les conclusions…

Continuant el treball de resum que havíem fet en sessions anteriors, arriba el moment de fer el darrer pas: veure quins problemes detectats al barri podien ser solucionats amb l’ajut de la tecnologia.

Sota la pregunta i tenint a en conte els objectes i aplicacions dels quals disposàvem d’informació, i veient els problemes detectats al barri, el pas següent era reflexionar sobre com podia la tecnologia millorar aquest problemes.

Primer ho van treballar per grups i després hem fet la posada en comú.

Es mostra IMG_20170425_111037.jpg.

Els resultats van ser molt bons i molt meditats. Aquí us enumero algunes solucions proposades:

Com que ja havíem detectat el problema que hi ha a l’hora de trobar les numeracions als carrers, ja que queden amagades dins de carrerons que agafen el mateix nom que el carrer principal, i que dificulta l’ordre dins de la numeració, van veure la possibilitat de posar un codi QR que ubiqui en un mapa la numeració i així ajudar a trobar les adreces.

Una altra possible millora era la de posar semàfors intel·ligents, ja que quan fem sortides n’hi ha un en especial que ens fa esperar molta estona malgrat que no hi ha massa trànsit a la zona.

Per les papereres del parc on s’acumulen deixalles i triguen dies en ser netejades, van pensar en instal·lar papereres intel·ligents.

Van pensar també en fer dues APP. La primera, de caire ciutadà, on es donaria informació pràctica dels llocs importants del barri,  i una altra històrica on es proposaria un itinerari pel barri, assenyalant llocs emblemàtics i la seva història.

Es mostra IMG_20170425_111030.jpg.

Per tancar el tema també vam parlar de nosaltres com a ciutadans i quines accions tenim a les nostres mans per poder millorar el nostre barri i, per tant, la ciutat.

Mentrestant també des de l’àrea d’anglès s’ha treballat el vocabulari de la ciutat.

Tornada intensament ‘smart’!

Des d’ahir tornem a estar enfeinats amb el projecte, i vam revisar tot allò que havíem fet durant les últimes setmanes. Primer vam recordar la definició de ‘Smart City’. Després vam repassar els objectes i aplicacions que havíem conegut.

També vam tornar a parlar de la passejada pel barri de fa uns dies, on vam detectar-hi diversos problemes i les mancances. Els vam dividir en tres grups: tècnics, cívics i d’urbanisme i obra.

WhatsApp Image 2017-04-19 at 21.09.17

Fet tot això, ja estem preparats per veure quins d’aquests problemes tenen solucions tècniques i, de fet, els alumnes ja van proposar diverses bones idees. Alguna d’aquestes solucions implicaven utilitzar codis QR, i per aquest motiu avui hem començat a fer codis QR, que ens permeten entrar a les noticies del diaris i tv on sortim i també per alguns objectes dels quals teniem explicacions i vídeos de Youtube. D’aquesta manera han vist que aquests codis tant ens poden dur a imatges estàtiques com a videos, emmagatzemades en tot tipus d’enllaços d’internet. Crec que aquesta aplicació té moltes sortides a l’escola, a l’hora de presentar treballs, fer exposicions etc.

WhatsApp Image 2017-04-19 at 20.07.36

Avui també ha quedat vinculada a la plana de la nostra escola un bloc on els alumnes expliquen tot el procés. Dia molt intens….

Som notícia!

El treball a l’aula ha continuat aquests dies, i després de veure l’evolució de les ciutats, hem estat coneixent alguns objectes ‘smart’ i explorant el seu funcionament. També hem vist algunes aplicacions(apps) que ja ens són una mica familiars.

Paral·lelament, la resposta de l’Ajuntament de l’Hospitalet ha estat immediata, i des del departament d’innovació social ens van convidar el dia 3 d’abril a la presentació de l’App ‘Smart Edu City: itineraris educatius al Parc de les PlanesWhatsApp Image 2017-04-03 at 12.38.18

L’activitat va estar molt bé perquè els alumnes van veure com treballar i el funcionament d’aquesta, i el nivell d’informació i autonomia que obtenien a través d’aquest software.

El mateix dia en vam parlar a classe i vam pensar en altres aplicacions que coneixem o que podrien estar bé tenir com a ciutadans.

WhatsApp Image 2017-04-03 at 12.38.13

Aquella mateixa nit vam aparèixer als informatius de tv Hospitalet i el dimarts en les següents publicacions:

WhatsApp Image 2017-04-03 at 12.38.24

Això ha generat una gran il·lusió entre els nois i noies del grup! És un motiu més per traslladar allò que fem a classe al seu entorn familiar.

WhatsApp Image 2017-04-04 at 13.40.54 (1)

 

Els primers passos

El primer que hem fet ha estat cercar més  informació sobre què eren els edificis intel·ligents i què era una ‘smart city’. Hem trobat dos reportatges de l’Info-K que ens han ajudat força, al mateix temps hem llegit alguns articles que parlaven del tema.

Per grups hem parlat de la informació obtinguda i hem definit ‘smart city’. Després de la posada en comú ja teniem emmarcat el concepte.

El següent pas era conèixer els serveis municipals d’una ciutat per després veure quines millores proposaríem. Ho hem treballat per grup i després ho hem posat en comú.

D’aquest treball ha sortit tot un llistat de propostes, i fins i tot hem classificat els serveis.

Una de les primeres idees que ha sortit és demanar informació a l’Ajuntament de l’Hospitalet per saber com estaven treballant en aquest tema i poder fer propostes (Pertinença  al barri i la ciutat, concepte de municipalitat, ciutadania i participació ciutadana)

Hem buscat a la web de l’ajuntament aquells departaments que hem cregut que podien estar relacionats amb el tema, i els hem enviat un mail.

Mentre esperàvem resposta no hem parat quiets i estem treballant l’evolució de les ciutats. De moment, hem vist els avanços (per mitja de làmines, escrits i vídeos ) que ha aportat la cultura romana al desenvolupament de les ciutats.

La gran decisió…..

Ja tenim projecte!!!!!!

Som el grup de quart de l’escola M. de Deu de Bellvitge i hem estat treballant les energies i les màquines. A arrel d’això hem parlat de les noves tecnologies  i  de com ens faciliten el dia a dia. Un cop hem pensat en com ens ajuden a nosaltres de forma individual, hem pensat com podien millorar les nostres ciutats i ja està…. d’aquí ha sortit el tema del projecte: Com podem fer de l’Hospitalet una SMART CITY ?