LABORATORI: EXPERIMENTEM AMB LA TENSIÓ SUPERFICIAL

 

Experiment: Llet, colorants i  líquid màgic

 Els materials necessaris per fer aquest experiment són un plat fons, llet sencera, colorants alimentaris, bastonets de les orelles i sabó (líquid màgic).

 Us proposem un vistós experiment amb llet i colorants. Aquests últims tenen un comportament diferent i misteriós en funció d’un líquid màgic… Vols saber quin és?

 Procediment

1. Es deixen caure molt suaument diverses gotes de colorant, si pot ser de colors diferents sobre un recipient amb llet sencera. Les gotes queden concentrades i no es dissolen completament en la llet.

2. A continuació toquem el centre del recipient amb un costat del bastonet  (un en el què només hi hagi el cotó). No succeeix res.

3. Tot seguit, mullem l’altre costat del bastonet amb líquid màgic (sabó) i ho tornem a provar. Observem com els colors s’allunyen del bastonet ràpidament.

4. Anem tocant suaument amb el bastonet (costat màgic) a sobre dels colors a poc a poc. Observem com aquests es van movent i barrejant.

Imagen 007

  •  Per què s’allunyen els colors ràpidament quan toquem la llet amb el sabó? Perquè per una banda, estem trencant la tensió superficial de l’aigua. La tensió superficial és una propietat de l’aigua que fa que la capa de la superfície es comporti com una “pell” ja que les molècules de l’aigua s’atrauen entre elles i exerceixen una tensió. Aquesta tensió superficial facilita que hi hagi insectes, com el sabater, que es puguin desplaçar per la superfície de l’aigua sense enfonsar-se.

       Enllaç d’interès:

       http://www.xtec.es/~mgisbert/f2/nlena/tsexplic.htm

experiment2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *